Архив на блога

сряда, 23 януари 2008 г.

Мистична астрология на дванадесетте животни на силата (III част - 23.11-19.02)

Бухал

9.1. Месец на раждане: 23 ноември–21 декември.
9.2. Земно влияние: Време на дългите нощи
Хората, родени през Времето на дългите нощи, са внимателни, контактни и умеят да черпят идеи от другите, както и да реализират своите.
Това е последният цикъл, повлиян от духа на Запада, които носи способност за самонаблюдение и търсене на нови възможности.
В това време на годината в северното полукълбо въздухът е студен и прозрачен и човек може да вижда ясно във всички посоки, а за родените през този период настъпва време да определят ясно посоката на живота си и да гледат към своята цел с отворени очи. В този период природата е мрачна и гола и прави човека уязвим, затова трябва да сме нащрек, за да се опазим от алчността, безразличието и жестокостта.

9.3. Влияние на слънцето
Това е периодът на дългите нощи и късите дни, най–тъмният месец, когато мощта на слънцето е отстъпила пред силите на мрака, и студените пориви на вятъра предвещават появата на първите снежни вихрушки. Но това е и време за изразяване на благодарността за богатата реколта, събрана пред настъпващата зима.
Намаляващата слънчева енергия носи и обратен знак. Тя събужда проницателността и способността да виждаме с вътрешното зрение, не само с очите.
Съотносителният слънчев знак е Стрелец.

9.4. Влияещ вятър: Западните ветрове
Посока: Северозапад

Влиянието на западните ветрове поражда яснота в ума на родените по Времето на дългите нощи, която им е необходима, за да могат да се справят с процесите на обновление. Западните ветрове са остри като бръснач, движат се много бързо и влияят върху хората, като им помагат да добият ясна представа за посоката си в живота.
Западните ветрове не са силни и бурни и не променят постоянно посоката си, но са много пронизващи. Това тяхно качество стимулира пораждането на вътрешен огън.
В северозападната посока се намира една космическа “врата”, по точно в посока север–северозапад, която върху Магическото колело съответства на момента на прераждането в човешкия живот. В древните културни традиции на Северна Европа е чествана на 22 декември с празника Юл (Коледа), който “отбелязва” раждането на космическото съзнание. Северозападната посока върху Магическото колело е много силна, защото символизира инициирането като основна предпоставка за духовното прераждане, което някои хора определят и като Христово съзнание. Нейната полярност върху Магическото колело е югоизток, Времето на цъфтежа, предшестващо друга космическа “врата”, която олицетворява влизането в човешко превъплъщение.
Северозапад е “вратата” за инициирането в тайнствата на живота и за да преминеш през нея, трябва да можеш да използваш правилно уменията, които притежаваш, най–великото от които е способността за творческо мислене.
Върху Магическото колело северозападната посока отбелязва мястото на кармата, където събраният опит от миналото формулира образците, които ще се повтарят в бъдещите превъплъщения, докато човек не ги усвои на практика и не осмисли поуките от тях.
Северозападната посока олицетворява направлението, което определя към какво трябва да се стремим, за да научим и овладеем постоянните промени в живота.
Както мечката гризли, животинският тотем на Запада, е способна да оцелее благодарение на собствената си сила, така северозападът поставя ударението върху самоувереността и проявлението на собствените вътрешни сили. Влиянието му върху хората, родени по Времето на дългите нощи, е в разкриването на техния потенциал и скрити таланти, за да могат да се адаптират към всяка среда или обстоятелства, в които попадат. Акцентира се не толкова върху усвояването на нови знания, колкото върху тяхното споделяне. Това е качество, което помага на много от родените по това време да станат прекрасни учители.

9.5. Влияещи елементи: Огън със земя
Земята създава стабилност и така задържа в себе си растенията. Качеството стабилност е жизнено необходимо и за реализиране на идеите и идеалите на всеки човек. То осигурява непрекъснат прогрес в движението напред и акцентира върху вниманието. Стабилността трябва да бъде разбрана правилно, иначе може да прерасне в прекалено спокойствие и предпазливост.
В своята циклична активност огънят стимулира и вдъхновява талантите, вдъхвайки им искрата на идеализма. Той мотивира активността на човека.

9.6. Елементен клан: Ястребов (огнен) клан
Хората, чиито рождени дни са от 23 ноември до 21 декември, принадлежат към Ястребовия Клан и са ярки и проницателни личности. Те са мотивирани от своя вътрешен огън, който ги води към нови предизвикателства и ги превръща в пионери и лидери. Подобно на соколите и сьомгите, те също изпитват нужда от топлотата на здравите приятелски връзки и близките взаимоотношения.

9.7. Рожден и животински тотем: Бухал
Бухалите са птици с меки пера, къси опашки, едри глави и сплеснати лица, с огромни очи и криви човки. Те са нощни птици и могат да бъдат своеобразен нощен еквивалент на ястребите и соколите.
Хамбарният бухал е силен и мощен тотем. Той има бяло лице, бледи пера и дълги крака. Живее сам или по двойки и се прибира да спи в хралупи на дървета, камбанарии и селскостопански сгради. Ловува нощем и се храни предимно с дребни гризачи. Женският хамбарен бухал мъти от четири до осем яйца за три–четири дни. По това време мъжкият се грижи за осигуряването на храната. Бухалите полагат грижи за малките си.
Много хора вярват, че бухалът е птица на лошите предзнаменования. Това отношение датира от времето, когато се е правило всичко възможно да се очерни всичко, което някога е било свято. В предхристиянските времена бухалът се е свързвал с ума, мъдростта и свещеното знание и е бил считан за свещена птица.
Както своя животински тотем, хората­–бухали се държат гордо, дори превзето. Те са наблюдателни и нищо важно не отбягва от вниманието им. Имат остро зрение за детайлите и проявяват проницателност във всичко, което занимава ума им.
Хората бухали се увличат по езотерични теми и тайнства, но този любознателен импулс ги тласка и в обратна посока – към предпазливост и необходимост да стоят здраво на краката си в света на практическата реалност.
Както бухалът се скрива в тъмнината, така и хората, чийто тотем е, изпитват желанието да изчезнат от погледа на околните и да се скрият в себе си, дори в такава степен, че започват да избягват компанията на близки и приятели и странят от ситуации, в които някога са били въвлечени. В такива периоди бухалите изпадат в опасност да бъдат разбрани погрешно и да причиняват болка както на другите, така и на себе си.
Бухалът се свързва със скритата мъдрост и светлината, която свети в мрака, подобно на лунната светлина. Хората–бухали често откриват какво се крие в дадена ситуация, преди това да стане очевидно за другите. Това е форма на будност, предшестваща опита на истинското пробуждане.

9.8. Растителен тотем: Имел
Имелът (Phoradendron flavasceris и Viscu album) е полупаразитен вечнозелен храст, който вирее върху различни дървета, особено ябълка, глог и клен. Имелът живее отчасти за сметка на приютилото го дърво и отчасти от хранителните вещества, които добива сам. Както американският, така и европейският имел имат дебели дървесинни стебла и кожоподобни листа. Класовидните му съцветия растат върху шипове, които се разклоняват на две. Той ражда бели, месести, безкостилкови плодове, които съдържат лепкави семенца.
Коренните американци са асоциирали външния му вид с този на змията и го използвали с лечебна цел при холера, гърчове и хистерия.
В древността той бил почитан в Европа като свещено дърво, защото възвестява настъпването на тъмната половина на годината, която започва с есенното равноденствие и достига връхната си точка по времето на зимното слънцестоене.
Начинът, по който имелът се увива около дървото, прилича на нежната прегръдка на любимия, а полупрозрачните му плодове били оприличавани на сперма. Оттам идва и асоциацията с любовта и оплождането. Имелът бил носен от жени като амулет, който спомага за зачатие.
Коледният обичай да целунеш любимия под клонче имел напомня за магическите свойства, които му приписвали. Имелът често се свързва със смъртта и прераждането, но най–вече с продължаването на живота.
Подобно на своя растителен тотем, бухалите притежават известна прилепчивост и умеят да създадат около себе си магическа атмосфера. Те са хора, които вечно се стремят към обновление.

9.9. Минерален тотем: Обсидиан
Обсидианът е стъкловидна, втвърдена вулканична лава, която се е разтопила толкова бързо, че в нея няма никакви кристали. Той съдържа силициев двуокис, алуминий и понякога калий, железен окис и натрий. Обработва се лесно и могат да му се придават остри режещи ръбове, поради което служи за изработване на ножове, остриета на стрели и бижута.
Тъй като обсидианът произхожда от дълбините на земята, той символизира вътрешната природа на човека, която е много силна и заслужава да бъде уважавана.
Коренните американци са приписвали на обсидиана способността да изостря както вътрешното, така и външното зрение, и да стимулира далновидността, така че човек да прозре в бъдещето.
Обсидианът е полупрозрачен, обикновено черен камък, който понякога бива назоваван “сълзите на апачите”. Името произлиза от един инцидент, станал в Аризона, когато група апачи попаднала в засада на редовни военни части. По–голямата част от тях загинали, а оцелелите вместо да се предадат, предпочели да се хвърлят от ръба на урвата. Сълзите се излели като дъжд от жените и девойките на племето в подножието на отвесната скала и легендата твърди, че те се превърнали в черни камъни и всеки човек, който притежава някой от тях, никога няма да бъде споходен от мъка и болест.
Смята се, че сълзите на апачите балансират емоциите и служат като защита срещу емоционални травми. Естествено, те са могъщи помощници при медитация.
Бухалите са подобни на обсидиана – блестящи и ярки, но с остър ръб в характера си, който им позволява да режат право до сърцевината на нещата. Бухалите трябва да носят обсидиан, защото той им осигурява защита срещу вредните влияния.

9.10. Тотем на полярността: Елен
Бухалите са решителни и безстрашни и трудно се разубеждават, след като са взели решение. Тяхната предпазливост е склонна да блокира най–съкровените им чувства, затова е възможно да се отдръпнат от някоя връзка, ако се почувстват уязвими.
За бухалите е добре да придобият увереността на елените, които са горди и силни, но едновременно с това притежават чувствителност и усет за нуждите на другите, която се дължи на богатата им интуиция и съобразителност – качества, които бухалите трябва да развият.

9.11. Проявление на личността

Възрастен

Добродушен, жизнерадостен, с чувство за хумор, бухалът има независим и авантюристичен дух. Той обича да излиза на открито и да се радва на свободата, отвъд всякакви ограничения и прегради. На бухалите е необходима свобода на ума и изразяването, свобода да отидат, където сърцето им пожелае, да мислят каквото им харесва и да изричат това, което чувстват. Техният ум е много жив и проявява интерес към всичко, затова им е трудно да се справят и в крайна сметка не развиват никоя от дарбите си.
Любознателният им ум ги въвлича в дълги спорове и дискусии. Бухалите обичат да говорят за нещата, които ги вълнуват в момента, но не са особено възторжени по отношение на чуждите интереси.
Бухалите са искрени и индивидуалисти, често изпадат във весело настроение, но са склонни към експлозивни реакции, ако ги настъпят по болното място и гневът им избухва драматично, в случай че ги провокират. Тяхната дързост и откровеност понякога клонят към липса на чувствителност, дори към чиста грубост. Могат да бъдат жестоки и саркастични, когато обиждат някого.
Бухалите изискват свобода на движението и често се изплъзват от отговорност, в сляп порив да избегнат обременителни проблеми. Обичайно подобни опити за бягство от отговорност се връщат към тях като бумеранг и проблемите се увеличават, вместо да намаляват.
Те са смели и се увличат по опасни спортове, защото рискът и безразсъдството ги опияняват.
Бухалите са предприемчиви и изпитват удоволствие, когато откриват нови пътища, които другите могат да следват. Те са пионери, изследователи и мечтатели, които обичат да постигат неща с голям замах, макар че рядко остават доволни от постигнатото. Апетитът им ги кара да се връщат и да искат още и още, а когато става въпрос за материални блага, често им е трудно да различат нуждата от алчността.
Независимо от своята кипяща енергия и самоувереност, те са оказват пленници на страстта си да изследват много слепи улички, разпилявайки енергията си в твърде много посоки, така че техните планове и амбиции рядко се осъществяват напълно. Нужно е да концентрират ума си върху една единствена ясна цел, която, благодарение на своята решителност, ще могат да постигнат.
Положителни черти: Жизнерадост. Многостранност. Философски дух. Приспособимост. Прецизност. Надеждност.
Отрицателни черти: Екстремизъм. Нетактичност. Неспокойствие. Необузданост. Снобизъм.
Професионални възможности: Изкуство. Право. Писателка дейност. Библиотечно дело. Музика. Обществена дейност. Бизнес. Политика. Теология. Наука.

Деца

Кърмачето бухал умира за компания. То се къса от плач, когато го оставят само, но започва да гука и засиява от удоволствие, когато го пренесат в стаята, където са другите. То просто обича да бъде сред хора.
Децата бухали имат безгрижен характер, обичат да се забавляват и да се включват във всякакви игри. Те горят от любознателност и въпросите им неизменно започват със “Защо?”

Родители
Бухалите обикновено се отегчават от рутинната и тежка работа по отглеждането на децата и не обръщат голямо внимание на дисциплината, но подкрепят децата си в тяхната склонност към активност и авантюризъм.
Бащата–бухал горещо насърчава интересите на децата към спорт и занимания на открито и се включва в техните дейности.
Майката–бухал е предана на децата си и рядко проявява властолюбие. Когато децата израснат, тя постъпва повече като по–голяма сестра и истинска приятелка, отколкото като родител.

9.12. Любов
Бухалите са романтици, със склонност към флиртове. Харесват всички трепети и вълнения на влюбването, но ненавиждат обвързването. Идеята да се обвържат ги ужасява и обикновено трябва да мине доста време, преди да се решат на сериозен ангажимент. Когато го сторят, любенето трябва да бъде авантюристично и вълнуващо, едва тогава стават пламенни любовници. Ако изчезне вълнението, за тях сексът се превръща в скука и неприятно задължение.
Съвместимост: Бухалите са съвместими със соколите (21 март–19 април) и сьомгите (22 юли–21 август).
Духовната сексуалност: По същество, тяхната духовна сексуалност е мъжка; те са напористи и енергични.

9.13. Здраве
Апетитът на бухалите към хубавите неща в живота, особено към добрата храна и доброто питие, може да причини напрежение в бъбреците и черния дроб. Тъй като хълбоците и бедрата са най–уязвимата област на бухала, могат да пострадат от бремето на излишно тегло.
Често страдат от нервни изтощения , породени от прекалени вълнения.

9.14. Подходящ цвят: Златист
Златото, като метал, дава наименование на този цвят. Макар да привлича нечистотии към себе си, златото се пречиства от огъня (огънят на бедите?) и става още по–ценно.
Златистият цвят, като по–висока октава на оранжевия, излъчва любов и състрадание. Това е цветът на реализацията и на стремежа към съвършенство. Приложен в положителна насока, влиянието му вдъхновява и успокоява. Приложен в отрицателна насока, той може да доведе до алчност и прекалено отдаване на сетивни удоволствия.
Златото символизира издръжливостта и истинската същност на живота, която никога не хваща ръжда. Златистият цвят излъчва топлина, жизненост и благополучие.
Златистият цвят помага на бухала в стремежа му към реализация и усъвършенстване.
Музикален резонанс: Бухалите са настроени на вълната на до диез, една октава над соколите.

9.15. Благоприятни периоди
Най–добрите месеци на годината за бухалите са 21 март–19 април, 22 юли–21 август и 23 ноември–21 декември.
Най–добрият ден на седмицата е четвъртък.
Най–добрите периоди на деня са от 7 до 9 часа и от 19 до 21 часа.

9.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание
Външната цел на бухала е разбирателството. Бухалите са мотивирани от необходимостта да търсят смисъла на нещата, отвъд видимото и отвъд опита. За бухалите в това се крие смисълът на всичко.
Във вътрешен план бухалите се стремят да определят истинската посока на движение. Това изисква от тях да хвърлят поглед напред, за да определят своите “мишени”. Бухалите се стремят да погледнат по–надалеч, да разширят своя хоризонт и да задълбочат духовното си развитие.

9.17. Духовната алхимия
Бухалът е повлиян от елементите земя и огън и именно огънят на планетата – земният огън – дава пламъка на ентусиазма и емоционалната топлина на бухалите. Огънят на нашата планета създава жар и топлина в емоционалното тяло на всеки от нас, запалва живост и остроумие в ума и дарява духа ни с предприемчивост и инициативност.
Тъй като бухалите са родени в период, който предшества една основна точка в Магическото колело, те са подвластни на едно магнитно привличане, вещаещо промяна, което се движи от запад на север, от земя към въздух. Именно влиянието на въздуха събужда в тях желание за свобода на движението.
Влиянието на посоката е от хладно към студено (– –) , а елементното притегляне е земя (–) и огън (+) с привличане към въздуха (+). Духовната сексуалност е мъжка. Така се осъществява равновесие между напористата и активна природа на бухала и склонността му към вътрешен живот. Така че съчетанието е (– – , – +, и + и се балансира с + от привличането по посока на въздуха).

9.18. Предизвикателствата на живота
Бухалите жадуват свобода на движението и свобода на духа, но често свободата им прераства в бягство от отговорност и изплъзване, което рикошира върху тях, защото всички сме подвластни на законите на кармата. Така при бухалите възниква нова отговорност, която се проявява под други форми и при други обстоятелства, но налага необходимостта да бъдат научени същите стари уроци. Да бъдеш свободен не означава да бягаш от отговорности или да нямаш проблеми. Това означава да бъдеш в своя център, там, където имаш свободата да определяш собствените си решения, вместо друг да ти ги натрапва, и да поемеш отговорността за тях.
Бухалите често ще изпадат в ситуации, в която ще бъдат принудени да разгледат посоката, която животът им е поел и да решат какво точно искат да правят и къде искат да отидат, за да не станат жертви на съдбата. Един от уроците в живота на бухалите е осъзнаването, че посоката на движение произлиза от мисълта и мисълта осигурява мощта на посоката, така че най–голямата сила, която човешкото същество притежава, е способността за творческа мисъл.
Независимо от изобилието на жизнена енергия и самоувереност, които имат, бухалите често вървят по безброй слепи улички и разпиляват енергията си, затова амбициите им никога не могат да се материализират напълно. Нужно е да се научат да се съсредоточават само върху една цел в определено време. Най–силният индиански войн не е този, които изстрелва най–много стрели, а умеещият да концентрира ума си върху една единствена мишена и да я порази с един единствен изстрел.
Трябва да култивират: Оптимизъм. Вдъхновение. Концентрация.
Трябва да избягват: Алчност. Преяждане. Преувеличения. Прекалено голямо задоволяване на собствените желания.

9.19. Основна функция и жизнен път
Жизненият път на бухала е предназначен да го доведе до откритието, че това, което искаме да се прояви на външен план, първо трябва да съществува вътре в нас. Тоест, това, което е отвън, първо е било вътре.
Основната им цел е да съумеят да хармонизират противоположностите, за да реализират напълно своя човешки потенциал.
В културните традиции на коренните американци изтъкаването на одеяло е изисквало много сили. Да изтъчеш красиво одеяло е дарба, защото то символизира вътрешната красота на човека, който го е изтъкал. То олицетворява и необходимостта от равновесие между ума и сърцето и нуждата рационалната мисъл да бъде балансирана с чувството, извиращо отвътре. В тази посока е и пътят на бухала.
Основната задача на бухала е да прояви своята извисеност и възторг. Само така той ще може да издигне на висота своя интелект и морал, да добие яснота на погледа и да достигне до своето духовното прозрение.

9.20. Триграмата Идзин: Гън. Спокойната планина.
Бухалът е в североизточната посока на Колелото на годината.
Спокойната планина символизира извисяване, устойчивост и вътрешен мир. Тя подчертава нуждата да бъдем спокойни и със спокоен ум, за да можем да се съсредоточим върху своята цел. Поставя ударение върху значението на оттеглянето, медитацията и концентрацията.

9.21. Как да се държим с бухалите
Казвайте само неща, в които сте уверени. Обсъдете изцяло проблема с бухала. Той не се разубеждава лесно, затова всяко предложение трябва да бъде неопровержимо откъм факти.
Никога не намеквайте, че се съмнявате в добрите намерения на бухала.



Гъска

10.1. Месец на раждане: 22 декември –19 януари
10.2. Земно влияние: Време на обновлението
Това е първият цикъл от зимата, периодът на зимното слънцестоене, което носи със себе си идеята за освежаване и обновление.
Хората, родени по това време, са практични и амбициозни и макар че обичат да се обграждат с хора, не са склонни да задълбочават връзките си с тях. Дори да харесват определени хора, те изглеждат резервирани, защото се чувстват емоционално уязвими, ако прекалено много се разкрият пред другите.

10.3. Влияния на слънцето
В началото на месеца с най–късия ден и най–дългата нощ е моментът на зимното слънцестоене, който отбелязват един мощен етап в годишния цикъл. Слънцето сякаш безвъзвратно си е отишло и земята е останала пуста, заспала, студена и пренебрегната, а цялата природа има суров вид. Но и най–тъмният ден е предвестник на радост и промяна, защото това, което изглежда отминало, се възражда, за да започне отново да расте. Колелото на живота продължава да се върти и скоро ще възвести идването на новия живот, който природата ни обещава.
Семената на новия живот започват да помръдват в утробата на земята, въпреки че ние не ги виждаме.
В древността Коледа е била много радостен празник за народите от Северна Европа. С нея се чествало съживяването, възраждането и обновлението, започвал нов цикъл в летоброенето на живота. Тогава се празнувал Фестивалът на прераждането, олицетворяващ връщането към живот не само на небесното слънце, а и на слънцето, изгряващо в душата на всеки човек. Фестивалът бива заменен от християнската Коледа, отбелязваща раждането на Христос, което, според някои учени, е станало в съвсем различно време на годината (през септември), но духът на Коледа, изразен в желанието да сториш добро, в семейните събирания, празненствата и веселието, живее и до днес.

10.4. Влияещ вятър: Северен
Северните ветрове се свързват с чистотата и обновлението. Те бушуват с най–голяма сила по времето, когато земята спи, скована в ледената прегръдка на зимата. Това е време, когато хората и животните търсят убежище и топлина, и бягайки от острите зъби на мраза, се оттеглят от заниманията на открито, за да се обърнат навътре, очаквайки нетърпеливо по–топлите и ярки дни, които предстоят.
Влиянието на северните ветрове е парадоксално. То не се проявява само под формата на движение на студен въздух, който превръща водата в лед и кара ледените кристалчета да танцуват по повърхността на вечнозелените дървета. Това носи една скрита, субективна по своя характер, сила, която действа невидимо и неосезаемо. Това е силата, чиято енергия прониква и дава сили на спящите семена, спотаили се в някаква летаргия дълбоко под замръзналата земя да се пречистят и подготвят и да дадат началото на нов живот, когато слънцето отново поеме земята в топлата си прегръдка. Северните ветрове учат на търпението и вътрешното, невидимо обновлението на тялото и духа. Те помагат да намерим път към чистите намерения и цели.
Силата на Севера е символизирана от някои коренни американски племена с тотема на бизона. Във времената, когато оцеляването на племето е зависело от лова, големи стада от бизони са бродели из просторите на Северна Америка. Те не само осигурявали месо за прехрана, но кожата им давала материал за дрехите и колибите, в които живеели, а костите служели за изработването на различни инструменти. Бизонът се раздавал докрай, за да могат хората да оцелеят, затова бил почитан повече от всяко друго животно.
Северът олицетворява великата, обновяваща сила на препитанието и сигурността, която е нужна на всяко живо същество на тази планета. Това е силата на ума, добил свежест, бързина, знание и мъдрост. Тя се проявява и в мощта на красивото, пълно с енергия тяло, както и в съживения дух, открил свободата да броди, изследва и експериментира без никакви ограничения. Силата на Севера е носител на нови мисли и идеи, на нови измерения на живота.

10.5. Влияещи елементи: Земя с въздух
Въздухът е елементът, които се свързва с ума, с мислите и идеите, както и с бързата, понякога неочаквана промяна и движението. Докато огънят дава енергия, водата освежава, а земята задържа, въздухът съживява и трансформира. Точно въздухът оказва онова влияние, което дава възможност на нещата да бъдат преобразувани и завършени чрез силата на новите идеи и мечти.
Подобно на въздуха, родените по Времето на обновлението са бързи, резки и приспособими, надарени със способности да извършват най–неочаквани неща. Те са активни и вечно забързани. Земята поражда в тях стремеж към стабилност и сигурност, като ги дарява със способността да бъдат предсказуеми и надеждни.

10.6. Елементен клан: Кланът на костенурката (земен)
Хората, чиито рождени дни са между 22 декември и 19 януари, принадлежат към Клана на Костенурката и се намират под стабилното влияние на земята. Здравината, сигурността и спазване на традициите са типични качества за хората от Клана на Костенурката. За тях думите и делата са двете страни на една и съща монета, затова обикновено държат на думата си и се разстройват, когато не успеят да изпълнят дадено обещание.
Хората от Клана на Костенурката са жертвоготовни и взели веднъж някакво решение, твърдо се придържат към неговото изпълнение.

10.7. Рожден животински тотем: Гъска
Гъските са едри птици, с дълги шии и къси крака, които летят на големи ята, издавайки гръмки кресливи звуци. Техните убежища са блатата, тресавищата и пасищата край реките и езерата. Въпреки че са добри плувци, те се изхранват предимно на сушата.
Гъската е любим тотем на келтите в предхристиянска Британия. Тя е често срещано действащо лице в много приказки (Майката–­гъска; Гъската, която снася златни яйца и т.н.). Това е показателно за мястото, което е заемала в древната келтска култура, защото народните приказки и басни съхраняват същността и символиката на древните езотерични учения.
Високо летящите гъски, гмуркащи се с крясък в зимното небе, са асоциирани със силите на Севера, които са носители на пречистването и обновлението. Не случайно традиционното коледно меню включва гъска. Може би то води началото си от ритуалните ястия, направени от гъше месо, които се поднасяли по време на церемонии.
Съществуват много видове гъски, но видът, почитан от коренните американци, е снежната гъска, наричана така не само поради снежно белите си пера, а защото животът £ на американския континент сякаш се управлява от снега.
Коренните американци назовавали снежната гъска “птицата отвъд северните ветрове”, защото когато през есента започна да вали сняг, тя мигрира от районите, в крайния север на Арктика, в които гнезди, и се завръща едва през ранната пролет. Както всички гъски, така и снежната гъска лети на ята, като по време на миграцията тези ята са огромни, понякога наброяват няколко хиляди птици. Твърди се, че някои от тях прелитат всяка година по пет хиляди мили до своите райони за гнездене в северната част на Арктика и обратно.
Подобно на своя тотем гъската хората, родени по Времето на обновлението са надарени с богато въображение, което им позволява да прекосяват нови граници и да поемат към нови посоки и цели.
Хората–гъски са перфекционисти и подобно на своя тотем са склонни към дребнавост, позволявайки да ги тревожат сравнително маловажни въпроси. Когато падат духом, срещайки пречка по пътя си или ако видят, че няма скорошни изгледи за реализиране на техните мечти, изпадат в меланхолия и привличат над себе си мрачните облаци на унинието. Когато са в добро разположение на духа, удивляват околните с енергията, която влагат във всичко и с искрящия си ентусиазъм. Гъската е бяла, носи цвета на чистотата – качество, което е много силно в живата на хората–гъски. Понякога то се проявява под формата на чистота на намеренията и тогава привидно невъзможното става за тях достижимо.
В индианската символика гъската е определяна като Великият мечтател. Способността да мечтаят се проявява и в хората–гъски, чиито въжделения ги вдъхновяват да правят обикновените неща необикновено добре, дори съвършено. Гъските притежават вродени дарби, които ги правят добри учители, особено на бавноразвиващи се деца. Те намират удовлетворение във всяко начинание, което е свързано с деца или с хора, нуждаещи се от специални грижи.
Шаманът Сребърната Мечка ми обясни, че хората–гъски носят в себе си отражение на своя висш Аз. Той искаше да каже, че те притежават ясни стремежи и решителност да изпълнят това, което виждат със зрението на ума. Гъските търпят разочарования, когато не могат бързо да реализират мечтите си.

10.8. Растителен тотем: Къпина

Къпината (Rubus Villosus) е многогодишно пълзящо растение с тънки клони и остри бодли. Назъбените £ листа имат фини власинки. Къпината цъфти с бели петлистни цветове от юли до септември, а плодовете £ узряват през есента.
Коренните американци използвали листата и корените на къпината като лекарство при стомашно разстройство, а чаят от изсушени листа бил прилаган за лечение на ентерит и колики. Те дъвчели листата за лечение на кървящи венци. Бодливите тръни на къпината едновременно я защитават и причиняват страдания на всеки, който се приближи. Гъските, по същия начин, често срещат опасности, с които не могат да се преборят, макар че изглеждат защитени от всякакви злини.
В качеството си на зимен тотем, олицетворяващ времето на зимното слънцестоене и “смъртта на слънцето”, къпината също притежава способността да преобразява. Самата £ природа подсказва, че болката и страданието са ни необходими, за да достигнем до нашите най–зрели плодове. Като щедри плодове, родени от майката земя, според коренните американци къпините олицетворяват вдъхновението – основно качество на Севера. Затова този тотем има отношение към творческата мисъл, смелостта и упоритостта, които са необходими, за да достигнем мечтите си.

10.9. Минерален тотем: Оливин

Оливинът е магнезиево–железен силикат, който се намира в магмените скали. Познат е и под името кризолит. Това е един изящен зелен камък със стъкловиден блясък. От по–светли видове се изработват бижута.
Коренните американци го възприемали като вкаменено “небесно” лъчение, идващо директно от слънцето. Като камък на светлината той бил свързван с далновидността и яснотата на ума, както и с духовното слънце, затова вярвали, че той дава духовни сили и духовна прозорливост. Оливинът бил асоцииран с интуитивната проницателност, с вътрешното зрение и със способността да се гледа в бъдещето. Оливинът облекчава болките, особено ако се носи в прическата или в основата на гърлото и въздейства върху чакрите на главата.

10.10. Тотем на полярността: Кълвач
Гъските имат остро зрение за детайлите и вътрешен стремеж за усъвършенстване, но често излизат от равновесие дори от най–дребните дрязги и провокации. В тях съществува вътрешна съпротива към внезапни промени, затова понякога трудно се справят с неочакваните неща и с грешките на другите, които имат отношение към живота им.
Те могат да извлекат поука как да се справят с подобни трудности, като се позоват на качествата на кълвача, който цени значението на сигурността и хармонията, както и на необходимостта да споделяш с другите. В духовен смисъл кълвачът може да научи гъските, че стремежът към намиране на духовна посока и съвършенство трябва да се балансира с чувство за сигурност, а в любовта за да получиш, първо трябва да дадеш.

10.11. Проявление на личността

Възрастни
Решителни, амбициозни, практични и съобразителни, родените по Времето на обновлението притежават голяма енергия, когато преследват собствените си интереси, но общо взето предпочитат да се пазят да не вземат участие в живота на другите.
Тази сдържаност не означава, че гъските са безчувствени. Те истински се интересуват, но само от любимите си хора и от тези, чиято лоялност и надеждност е издържала изпитанията на времето, но се пазят да не се ангажират с делата на другите, и макар че поддържат много връзки, нямат много приятели.
Гъските са способни да извличат от вътрешната си същност сила, която им дава възможност да работят неуморно, неумолимо да се лишават от удоволствията на живота, дори да страдат, за да реализират амбициите си, особено в материален план. Тази способност да черпят енергия от самите себе си ги дарява с проницателност да разпознаят истинските стойности на нещата и да превърнат неблагоприятните обстоятелства в предимства.
Въпреки че са родени по време, когато навън е пусто, гъските обичат природата, но съдбата на хората ги занимава повече от съдбата на другите живи същества.
Те притежават идеализъм, който ги кара да взимат всичко прекалено на сериозно и да преувеличават някои дребни проблеми до небесата. В резултат на това са подложени на голямо напрежение. Склонни са към пристъпи на песимизъм и мрачно настроение и когато им се струпат неприятности, те се чувстват неразбрани и ощетени. Ако позволят на тази тенденция да се задълбочи могат много да се ожесточат. Тогава всяка малка провокация може да ги накара да действат разрушително.
Гъската е груба, тежка птица, но има меко и нежно сърце.
Положителни черти: Амбициозни. Решителни. Надеждни. Разумни. Търпеливи. Постоянни.
Отрицателни черти: Сурови. Песимисти. Тесногръди. Конвенционални. Претенциозни. Себични.
Професионални възможности: Земеделие. Изкуства. Банково дело. Икономика. Търговия. Колекционерство. Фермерство. Танци. Право. Политика. Военно дело. Занаяти.

Деца
Бебетата–гъски са добродушни и приветливи, със странни познания, които смайват възрастните.
Като кърмачета и през ранните училищни години понякога изглеждат плахи и боязливи същества, на които липсва увереността на връстниците им. Понякога дори проявяват нежелание да се включват в игрите на останалите деца и са доста необщителни. Когато стават самостоятелни, може да им се гласува доверие и често служат като арбитри на останалите деца. Обикновено са чисти и спретнати деца и не обичат безредието.

Родители
Гъските не са възторжени родители. Не че са безчувствени или безотговорни, просто се чувстват по–щастливи, когато децата сами се занимават, вместо да са зависими от тях. Родителите гъски не разглезват децата си. Те предпочитат децата им да се държат според изискванията на обществото и да бъдат възпитани и с добри маниери.

10.12. Любов
Гъските обичат закрилата и сигурността на едно продължително партньорство и не са склонни да се влюбят от пръв поглед. При тях е по–вероятно любовта да се развие от едно дълготрайно приятелство, отколкото от случайна среща. Не са склонни да демонстрират нежността си на открито, но насаме се проявяват като чувствени и страстни любовници. Както всичко, което върши гъската, така и сексът според тях трябва да се прави добре. Гъските са способни и отзивчиви любовници, имат изразена сексуална активност и са доста издръжливи.
Мъжете–гъски се грижат за семейството, те са надеждни и верни. Жените–гъски са прекрасни къщовници и блестящи домакини.
Съвместимост: Гъските са съвместими с бобрите (родени между 20 април–20 май), кафявите мечки (родени между 22 август–21 септември) и гарваните (родени между 22 септември–20 октомври).

10.13. Здраве
Гъските имат здраво телосложение. Те не се поддават лесно на болест и издържат на крака по–дълго от останалите, преди да легнат на легло.
Невродермитите и алергиите са обичайно явление сред гъските и често са в резултат на потиснати емоции. Предразположени са към болки и контузии в коленете и често се оплакват от ревматични пристъпи.

10.14. Подходящ цвят: Бял
Белият цвят отразява другите цветове и е символ на чистотата и психичната енергия. Той символизира простотата и чистотата на намерението.
Гъските излъчват мисли и впечатления, които влияят на околните и доста от тях се смятат за медиуми. Склонни са да прекаляват в мърморенето си, затова с тях не се живее лесно.
Музикален резонанс: Гъските са настроени на вълната на нотата Ре диез – една октава над бобрите.

10.15. Благоприятни периоди
Най–добрите месеци на годината за гъските са 22 декември–19 януари, 20 април–20 май и 22 август–21 септември.
Най–добрият ден на седмицата е събота.
Най–добрите периоди на деня са от 9 до 11 часа и от 21 до 23 часа.

10.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Външната (съзнателна) цел на гъските е да организират и запазват постигнатото, но вътрешният им импулс ги тласка към пречистване, като не става дума само за пречистване в нравствен смисъл. Ударението пада върху нуждата да се превърнат в самоуверени и ярки индивидуалности.
Много е вероятно родените по Времето на обновлението да страдат от духовна самота и да преминат през много изпитания, които да стоварят на плещите им много изисквания. Подобни изпитания са част от процеса на трансформация, който придвижва човека по посока на по–голямо съвършенство. Това е един процес на обновление, който цели развитието на духовни мускули, нужни за изкачване на определени висини.

10.17. Духовна алхимия

Гъските са материалисти по природа, защото са повлияни от елемента земя. Те са и най–променливи сред хората, които изпитват въздействието на елемента въздух. Притежават упоритост и издръжливост – качества, свързани със земята, но влиянието на въздуха влива в тях много мощна енергия, която ги тласка да преодолеят това, което на пръв поглед изглежда непреодолимо.
Движението на посоката е към студеното (– –), елементните на полярността са въздух (+) и земя (–). Духовната сексуалност е женска (–). Това прави тези хора отзивчиви и интровертни, склонни да се вглъбят в себе си. Комбинацията е (– –, + – и –).

10.18. Предизвикателствата на живота
Животът на гъските е изпълнен с постоянство, упорита работа и непрекъснат стремеж към сигурност. Всеки успех се постига с цената на големи усилия.
По време на най–критичните периоди в живота си гъската често се сблъсква с ограничения и пречки, създадени от други хора, но всички пречки всъщност са предизвикателства, които, ако към тях се подхожда конструктивно, водят до личностно развитие и успех. Никоя пречка обаче, на която се натъкват гъските, не е по–голяма от собствения им песимизъм и съмнение в себе си.

10.19. Основна функция и жизнен път

Основната задача на гъската е довеждането до завършък – тоест пълна реализация на започнатото. Жизненият им път минава през периоди на адаптация. Една стара поговорка гласи: “Превий се, за да не си строшиш главата” и тя е особено подходяща за гъските. Пътят им ги тласка към възможността да станат съвършени изпълнители. Когато този принцип се приложи в нравствен аспект – особено при оценката на поведението и постъпките на околните – той се превръща в пречка и създава бариери пред възможността им за развитие.
Гъските носят свой вътрешен подтик към свобода, но за да я постигнат, трябва доброволно да променят навика си да упорстват и да се придържат към някакви строги правила, за да се освободят от оковите на миналото. Гъските често представят пред света лице, много различно от това, което са в действителност. Когато постигнат истинска свобода, няма да имат нужда от преструвки.
Тръгвайки по този път, основният урок, който трябва да усвоят, е постигането на разбирателство с околните. А разбирателството е нещо, което не може да се научи по книга с течение на времето. То се поражда за миг. Въпросът е гъските да бъдат готови да го приемат.

10.20. Триграмата Идзин: Гън. Спокойната планина
Хората, родени през Времето на обновлението, се намират в сектора север–северозапад върху Колелото на годината.
В тази триграма назъбеният скалист планински хребет символизира предизвикателствата, които изникват пред човека и трябва да бъдат преодолени. Тя е знак за смелост и решителност.

10.21. Как да се отнасяме с гъските
По същество гъските са практични и големи материалисти, така че слезте долу на земята. Не ги прекъсвайте, когато са се захванали с работа, от която ще спечелят.
Гъските рядко откликват на емоционален зов и ненавиждат всичко, което мирише на неискреност.



Видра

11.1. Месец на раждане: 20 януари–18 февруари
11.2. Земно влияние: Време на пречистването
Средният период на зимния сезон е времето, когато земята се пречиства, преди да се увеличи ритъма на живота и посевите да започнат отново да растат.
Неговото ударение пада върху подготовката, затова хората, родени по това време, умеят добре да планират, те са новатори и ясновидци и имат отворена и интуитивна натура.
Родените през Времето на пречистването успяват да усвоят един важен урок – способността да формулират нещата и да бъдат полезни. Те са пазители и защитници на природата.


11.3. Влияния на слънцето
Тази средна точка в зимния сезон настъпва, когато влиянието на слънцето се активизира и неговата огнена енергия, която стимулира, укрепва и пречиства, се увеличава и променя дори въздуха. Слънцето носи силата, която разкъсва оковите на ограниченията и принудата. В този период утробата на майката земя се пробужда за нов живот, който предстои да бъде проявен, въпреки че още е скрит под повърхността.
В много древни културни традиции първото раздвижване на природата било чествано в началото на февруари. В Британия се празнувал празникът Имболк – едно галско наименование, което означава “в корема” и носи идеята за нов живот. Празникът отбелязвал завръщането на светлината и по–късно бил заместен от християнския празник Сретение Господне, празнуван на 2 февруари. В древността почитали Имболк като празник на обновлението, което пречиства земята от всичко старо и мъртво, от всички стари наслоения, натрупани през зимата. Фестивалът слагал началото на голямото пролетно почистване. Това било време за подготовка за новия растеж, който се появява с пролетта, когато мъртвилото на зимната летаргия премине в оживлението на пролетта.
Коренните американци свързвали това пречистване с церемония, наречена Откажи се, която давала повод за отказване от онези неща в живота, от които човек иска да се освободи – лошите навици, грубото поведение, дребните страхове, ревността и лошите чувства. Всички пороци били символизирани от зърна или пръчки, които се запращали в огъня, за да изгорят.
Съотносителният слънчев знак е Водолей.

11.4. Влияещ вятър: Северен
Посока: Север

През този период слънцето в далечния север почти не се появява и небето сякаш се върти около Полярната звезда. Северът бил разглеждан като тайнствен център, носещ мощта на невидимото, около който обикалят небесните тела. Мощта на Севера носи силата на новия живот, който все още спи под повърхността на земята, както и силата, която превръща водата в лед, който разбива огромни скали на дребни камъни. Мощта на Севера внушава на човека, че е нужно да мълчи и да слуша, да избягва празното дърдорене, бъркотиите и безсмислената суетня нагоре–надолу, затова се асоциира с медитацията, съзерцанието и оттеглянето от външна дейност, с цел да се предостави възможност за вътрешен растеж.
Коренните американци свързвали Севера със знанието, мъдростта и силата на ума, а северните ветрове – с умствената дейност. Тотем на Севера е бизонът (виж. предните глави).

11.5. Влияещ елемент: Въздух

Въздухът е елементът, който се свързва с интелекта и силата на мисълта, а те предшестват външното проявление или сътворение.
Въздухът е кристално чист, затова символизира творческата мисъл. Той носи и едно невидимо движение, затова може да се сравни с порива на непроявеното, което е на път да се прояви и на невидимото, което става видимо.
Благодарение на движението на въздуха ние възприемаме звука и добиваме възможност да чуваме и да бъдем чути. Благодарение на въздуха става възможно да общуваме с другите. Ето защо въздухът е свързан с общуването.
Общуването, идеите, умствената дейност, творческите способности – всичко това намира проявление в хората, родени през Времето на пречистването, защото елементът въздух оказва могъщо влияние във всички области на техния живот.

11.6. Елементен клан: Пеперуден (въздушен) клан
Хората, чиито рождени дни са между 20 януари и 18 февруари, принадлежат към Пеперудения Клан. Това е клан, подвластен на въздуха, който им дава възможност за трансформация и подмладяване, както и възможността да помогнат на другите чрез свежестта на своя подход към света.
Пред хората от Пеперудения Клан обаче стои опасността да разпилеят енергията си, ако скачат от едно нещо на друго, или променят неочаквано посоката си на движение, затова трябва да внимават постоянното движение да не ги доведе до претоварване и стрес.
Ако открият своята истинска посока, животът им ще стане вълнуващ и пълноценен.

11.7. Рожден и животински тотем: Видра
Основният тотем на родени по Времето на пречистването е видрата. Тя е от семейството на невестулките и се чувства у дома си както на сушата, така и във водата. Има дебела мощна опашка, която е изострена, за да служи като кормило във водата и като инструмент за строителна работа на сушата. Видрата има къси силни крака с ципи на стъпалата, които £ позволяват да плува бързо във водата. Тя е в състояние да остане под водата до пет минути.
Видрата има дълго тяло, което може да достигне до деветдесет сантиметра на дължина. Храни се с риба. Видрата е забележителна със способността си да се забавлява и да играе. Прави дома си на речния бряг, с подводен вход.
Тъй като видрата е способна да заема пози, които са необичайни в животинския свят, тя понякога се свързва с мимиката и имитирането.
Видрата има силно развито чувство за семейство, пламенно е привързана към своя партньор и често скърби дълго след неговата смърт. Малките на видрата се задържат по–дълго при родителите си, отколкото поколението на всички други животни.
Като своя животински тотем, хората, родени през това време на годината, обикновено са дружелюбни, услужливи и игриви. Тяхната услужливост е толкова голяма, че често се ангажират с благотворителни дейности. Умеят също добре да имитират други хора.
Ударението в живота на хората–видри пада върху стремежа им да бъдат полезни. Те са внимателни и много от постъпките им са нагледен пример как тяхната енергия се насочва в полза на земята и нейните жители. Ако бъде блокирана по някакъв начин или ако се увлекат и станат прекалено егоцентрични, те се чувстват нещастни и изпадат в униние.
Както видрата е един от големите организатори в животинското царство, така хората–видри се отличават при управлението в обществото. И както видрата поддържа много чиста водата, в която живее, така хората–видри изискват чистота и ред в своя дом и работна среда; в противен случай са притеснени и се чувстват неудобно.

11.8. Растителен тотем: Папрат

Сладка папрат е общото название на женската папрат (Polypodium vulgare), която е многогодишно, вечнозелено растение, растящо обилно в сенчести зони, в гори и сред скали. Листата £ варират по дължина и острота на върха. Те израстват от стебло, подобно на корен, което пълзи по повърхността на земята или точно под нея.
Кутийките на спорите растат в два реда от двете страни на средната жила, от долната страна на листа. Когато узреят, в късна есен, те добиват жълтеникав или светло оранжев оттенък.
Коренните американци правят чай от корените на растението за лечение на кашлица и възпаления на горните дихателни пътища, а също и за промиване на външни рани.
Мъжката папрат (Dryopteris filix–mus) е по–грубо и по–изправено растение. В медицината тя намира приложение като средство против тения.
Подобно на своя растителен тотем, видрите притежават способността да се превиват под напора на вятъра и да се приспособяват, макар че проявяват известна устойчивост. Те са предразположени към стрес ако енергията им бъде блокирана по някакъв начин.

11.9. Минерален тотем: Тюркоаз
Тюркоазът е мек небесносин или синьозелен скъпоценен камък със силен гланц. Той съдържа медни и алуминиеви сулфати, силиций, амоняк и вода.
Това е един чувствителен камък, за който се твърди, че абсорбира вредните трептения и губи цвета си, когато носителят му се разболее или го грози някаква опасност. Понякога се раздробява от вибрациите и заради това му качество коренните американци го носят, за да ги предпазва от наранявания – особено от счупване на кост – защото вярват, че ще се счупи минералът вместо костта. Някои коренни американци украсявали опашките и юздите на конете си с тюркоази, за да предпазят животното от падане и счупване на крайник.
Синият тюркоаз често се споменава като “небесния камък”, който принадлежи към мистичното царство. Видрите са склонни да се увличат по мистицизъм и често в живота си усвояват умението да балансират между физическия и духовния свят.
Смята се е, че тюркоазът разширява нивото на нашето възприятие. Той има много жизнеустойчива кристална решетка, която въздейства върху ума и създава чувство на мир и спокойствие, и е много добро средство за балансиране на енергията. Всички видри би трябвало да носят тюркоаз, защото са особено уязвими към коварства и емоционални разстройства. Тюркоазът ще им помогне да запазят равновесието си, дори когато са под напрежение.
Тюркоазените камъни, носени върху гривна на лявата ръка, могат да разширят лечебните способности на своя притежател. Използван при медитация, тюркоазът може да ни покаже целта и смисъла на всяка ситуация.

11.10. Тотем на полярността: Сьомга
Видрите, общо взето, проявяват истинска загриженост за благосъстоянието на хората и се включват в проекти с благотворителна и хуманитарна цел. Желанието да бъдат полезни е присъща черта на характера им. Те са също мечтатели и ясновидци – качества, които трябва да бъдат балансирани с практичност.
Видрите могат да се научат как да балансират от сьомгите, които също проявяват съчувствие към нуждите на другите, но чувствителната им природа има способността да изгражда имунитет срещу опитите да бъдат манипулирани и контролирани.

11.11. Проявление на личността
Възрастни

Видрите са артистични, хуманни, динамични и конструктивни личности. Те са активни, обичат да бъдат сред хората и считат всекиго за приятел. Притежават дълбока любов към свободата и независимостта и се обявяват за равенството между половете, за равни възможности на всички и справедливо отношение към хората от всички раси и религии. Негодуват срещу всяко подчинение, което се налага със сила и трудно се съобразяват с правилници и наредби.
Те притежават интуиция и оригиналност, но често идеите и плановете им са непрактични и утопични. Видрите имат деен ум, често зает с проекти, които нямат време да изпълнят. Склонни са да поемат ангажименти, които са неизпълними поради липса на време.
Видрите са с широки възгледи, малко са табутата, които ги притесняват и са готови да опитат почти всичко. Експериментирането за тях е начин да открият себе си, затова често изглеждат ексцентрични Инициативни са, имат нюх към оригиналното, но са непредсказуеми.
Като идеалисти проявяват реформаторско, почти революционно усърдие, което никога не е разрушително.
Видрите подхождат към проблемите аналитично и въпреки че са съпричастни към делата на другите и това им влияе емоционално, рядко ги приемат на дълбоко. Макар че се интересуват от другите, предпочитат да останат свободни.
Видрите имат жив темперамент, който повечето хора намират за приятен, и носят интуитивна проницателност, правеща ги особено отзивчиви. Те са самоуверени и обичат да разчитат на себе си.
Положителни черти: Дружелюбие. Услужливост Изобретателност. Реформаторски дух. Жизненост. Отзивчивост.
Отрицателни черти: Непредсказуемост. Нетактичност. Непокорност. Егоцентризъм.
Професионални възможности: Изкуства. Археология. Астрология. Астрономия. Експериментаторска дейност. Медицина. Психология. Психиатрия. Философия. Преподаване. Научни изследвания. Писано слово.

Деца

Видрата е обичливо и често забавно, но непредвидимо бебе. Кърмачетата–видри могат внезапно да се променят и да станат толкова капризни, че майките и бащите им да се видят в чудо. Те не остават дълго бебета и обикновено изпреварват връстниците си в своето развитие. В училище демонстрират буден ум, но понякога изпитват трудности да организират мислите си и да запомнят това, което са научили. Децата–видри се нуждаят от насърчаване да вземат участие във физическото възпитание и ако го сторят, могат да бъдат добри в почти всеки спорт.

Родители
Родителите–видри развиват приятелски и откровени взаимоотношения с децата си и ги окуражават да говорят за проблемите и трудностите си. Това е част от един процес, който има за цел да направи детето независимо.
Бащата–видра се включва в дейностите на децата и толкова много се увлича в заниманията, че започва сам да се държи като хлапе. Ангажира се и помага на децата при писането на домашните.
Жената–видра обикновено е всеотдайна, толерантна майка. Често обаче е доста сдържана в показването на своята обич, затова изглежда доста дистанцирана. Тя обаче е търпелива и въздейства успокояващо на децата, а когато са болни проявява нежност към тях.

11.12. Любов
Видрите са колебливи, когато се стигне до любов. Те се интересуват повече от ума отколкото от тялото, но въпреки това могат да бъдат вълнуващи любовници. Проблемът им е, че техният идеализъм ги кара не само да търсят идеалния партньор, но и да си въобразяват, че са съвършени любовници. Така че, макар и да са богати на идеи относно секса, липсата на силни емоции и страст може да доведе до разрив между теорията и практиката.
Съвместимост: Видрите са съвместими с гарваните (22 септември–22 октомври), соколите (21 март–19 април) и елените (21 май–20 юни).

11.13. Здраве
Видрите обикновено се поддържат в добра форма, хранят се здравословно и спазват добра профилактика. По–голяма част от проблемите им са свързани с кръвоносната система и в зряла възраст са предразположени към разширени вени и втвърдяване на артериите.

11.14. Подходящ цвят: Сребрист
Сребристият цвят е баграта на среброто, на електрическия импулс, на светкавицата. Това е цветът, който се излъчва от нашето умствено тяло и влияе върху идеите.
Сребристият цвят се отразява от Луната, с която е тясно свързан, защото символизира отзивчивата и творческа страна на природата. Той е белег за интуитивния аспект на ума, който позволява на човека да “вижда” отвъд интелекта.
Среброто помътнява, ако не е полирано и не е обработено, затова като метал символизира променливия аспект на човешката природа, върху която трябва да се работи, за да бъде преобразена. Среброто клони към съвършенство, което е отвъд границите на делничното разбиране.
Музикален резонанс: Видрите са настроени на музикалната нота ми, една октава над Елена.

11.15. Благоприятни периоди
Най–добрите месеци за видрите са 20 януари–18 февруари, 21 май–20 юни и 22 септември–22 октомври.
Най–добрият ден на седмицата е събота.
Най–добрите периоди на деня са от 11 до 13 часа и от 23 до 1 часа.

11.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание
Съзнателната цел на видрите е да разберат себе си. Става въпрос не толкова да придобият знание, колкото да проведат безброй експерименти.
Вътрешното желание е насочено към придобиването на мъдрост чрез откриване на причинните връзки и законите, по които знанието може да работи в полза на всички.

11.17. Духовна алхимия
Видрата носи в изобилие елемента въздух в духовната си природа, който £ осигурява водовъртеж от идеи и умствена активност и я изпълва с въодушевление.
Необходима е стабилността на земята и успокояващите качества на водата, за да се даде практическо измерение на техния ум, за да могат идеите им да намерят проявление във физическата действителност. Чрез изучаване на паяжината на Земната магия видрите ще намерят сред тотемите примери за добиване и приложение на земната и водната енергия, които трябва да се постараят да имитират.
Видрите са снабдени с отрицателна полярност на нива посока и цикъл (– –) и с положителна полярност посредством елемента въздух (+ +). Духовната сексуалност е мъжка (+), така че съвкупността клони към една активна и напориста личност. Съчетанието е (– – , + +, и +).

11.18. Предизвикателства на живота
Видрите са овладели изкуството да дадат живот на това, което са визуализирали в ума си. Те ще се изправят пред ситуации, в които мечтите могат да бъдат превърнати в реалност, възможностите – във вероятности – и, в края на краищата – в практическа реалност. Но всяка ситуация ще ги изправя пред необходимостта да намерят смелост да действат в съответствие със своето вътрешно знание. Когато видрите са изправени пред ограниченията на шаблона, те биха могли да имат пред вид мотото на британската SAS: “Който рискува – печели.”

11.19. Основна функция и жизнен път
Основаната функция на видрата е да изобретява и реформира света чрез своите открития. Жизненият им път е озарен от светлината на надеждата за бъдещето. Но съществува и друга светлина – крехка, но дълготрайна като светлината на звездите. Това е светлината, която разкрива единството на съществуването, посочвайки, че разделението не е нищо друго, освен илюзия, и че духовното “небе” и физическата “земя” са изтъкани заедно. Видрите са водени именно от тази светлина. По този път пътникът се ръководи от видението на бъдещето, което израства пред очите му, но също и от борбите, разочарованията и катастрофите на настоящето и миналото.
Основното, което го движи, е непоколебимата вяра в осъществяването на собствените идеи.

11.20. Триграмата Идзин: Сюн. Нежният вятър.
Хората, родени през Времето на пречистването са в северния сектор на Колелото на годината.
Нежният вятър носи със себе си нещо приспособимо, гъвкаво, но устойчиво. Той подчертава необходимостта да поддържаме ясни своите идеали, докато изследваме пътя за постигането им.

11.21. Как да се отнасяме с видрите

Бъдете прями. Придържайте се към същността на въпроса. Видрите стават нетърпеливи, когато им говорят празни приказки. Бъдете сериозни, когато имате взаимоотношения с тях и подбирайте точните изрази.
Най–бързият начин да отблъснете видрите е да ги отегчите.


Вълк

12.1. Месец на раждане: 19 февруари–20 март
12.2. Земно влияние: Време на бурните ветрове
Времето на бурните ветрове е третият цикъл на Севера, който носи бързи промени. Това е период, наситен с атмосферни смущения и бурни ветрове, които бързо сменят посоката си. Това е времето, когато по–топлите температури докарват дъждове, които отнасят последните останки от снега и леда и освежават земята в подготовка за разцъфтяването на новия живот.
Хората, родени по това време, подобно на покровителстващите ги ветрове бързо сменят посоката си и притежават способността да насочват енергията си в противоположни посоки. Те са жилави и бързо се възстановяват от разочарования и беди, за да тръгнат напред със същата енергия и решителност.

12.3. Слънчеви влияния
Това е време на големите очаквания, тъй като слънцето се движи в последния сектор на своя годишен цикъл. Зимата е свършила, но въпреки че периодът на мрака намалява и слънцето започва да изпраща повече топлина, пролетта все още не е настъпила. Това е едно междинно време, изпълнено с очакване и обещания. Точно в тази насока е и слънчевото влияние върху хората, родени през това време.
Съотносителният слънчев знак е Риби.

12.4. Влияещ вятър: Северен
Посока: Север, североизток

Северът носи силата на чистотата и обновлението. Той се свързва с мъдростта и знанието, за разлика от Изтока, който олицетворява пробуждането и просветлението. Затова секторът север–североизток, който очертава движението от север на изток, е една междинна зона, която наподобява периода след събуждането, когато човек потрива очи, но все още не е буден, когато физическото тяло е заредено с енергия, освежено и обновено, а съзнанието е по–близо до духа и човек усвоява уроците, които понякога получава чрез съновиденията. Сънищата дават едно скрито познание, което духът усвоява по време на сън и което му помага на външен план във физическата, емоционалната и умствената дейност по време на предстоящия ден.
Междинната природа на севера и североизтока се проявява в хората, родени през Времето на бурните ветрове, чрез техния усет към мистичното знание, чрез духовния им потенциал и финото интуитивно чувство.
Пречистването и обновлението могат да бъдат разбрани в посоката на извличане на сила и поука от миналия опит, като пречистване, което е необходимо, за да разцъфне новият живот и да се появят новите пътища. Пречистването предшества порива към знание и мъдрост.
Тотемът на Севера е бизонът – едно много почитано животно, което се раздава напълно, за да може човекът да оцелее, осигурявайки му не само месо за храна, но и материал за построяването на жилища и за изработването на облекло и инструменти за работа. Бизонът символизира великата сила на Севера и съзидателния дух, обновен и освежен след почивката през зимата, готов да изследва и експериментира без никакви ограничения (виж. по–предните глави).

12.5. Влияещи елементи: Вода и въздух
Както посочихме, разглеждайки двата предишни зимни периода, въздухът е елементът на ума. Пречистването, което е съществена част от дейността на Севера, следователно е насочено към пречистване на ума. Защо е необходимо това? За да може волята да се съсредоточи върху творческата дейност. Тук става дума за пречистване, което няма общо с идеята за прегрешение или религиозна нравственост, а се отнася до пречистването на ума от всички наслоения, породени от напрежение и грижи, премахването на остатъците от ежедневните тревоги и разочарования и заличаването на бремето на умората, която се ражда от усилията ни да оцелеем. Това е едно действие, целящо да подготви пътя за творчески постижения.
Знанието също е качество на Севера, знание, което учи как да се оползотвори най–ценният инструмент – умът. Но в тази посока въздухът е смесен с вода. Водата, която е типична за трите периода на лятото, се отнася към чувствата и емоциите, съчувствието и състраданието. Както водата съдържа мехурчета газ, за да остане свежа, както облаците се изкачват на високо, където въздухът се охлажда и сгъстява, за да падне във вид на дъжд, така и елементите въздух и вода трябва взаимно да се балансират в човешкия опит. В човешкия живот интелектът (въздухът) се нуждае от фини усещания (водата), така че мислите и делата да бъдат в хармония.
Една от целите в живота на хората, родени през Времето на бурните ветрове, е да открият баланса между тези две жизнени сили, така че да не бъдат носени в облак от мечти и стремежи, нито да бъде подхвърляни насам–натам от чувствата и да бъдат погълнати от вихъра на емоциите.

12.6. Елементен клан: Кланът на жабата (воден)
Хората, чиито рождени дни се падат между 19 февруари и 20 март, принадлежат към Клана на Жабата. Това, заедно с присъствието на елемента вода, придава дълбочина на чувствата и емоциите им. Те притежават способността да влизат в хармония с нещата на всички нива, но им е нужна зрелост и мъдрост, за да овладеят емоциите си и да се научат да се справят с тях. Хората от Клана на Жабата проявяват голяма съпричастност към чувствата и мислите на другите и обикновено хората им се доверяват, когато срещнат трудности в емоционалния си живот. Околните чувстват инстинктивно, че хората от Клана на Жабата са в състояние да ги разберат. Хората, принадлежащи към Клана на Жабата, са по–чувствителни от всички останали към фазите на Луната. Те са спокойни като неподвижна вода, когато има новолуние, и бликат от емоционална енергия при настъпването на пълнолуние.

12.7. Рожден и животински тотем: Вълк
Вълкът е прародител на домашното куче и е много силно животно, със силни мускули, широк гръден кош, остри уши и дебела рунтава опашка. Вълците се различават по цвят – от бели до сиви в арктическите райони, през нюансите на кафявото, стигайки почти до черно. В Европа вълците са почти на изчезване. Днес дори в Северна Америка оцеляването им е под заплаха.
Вълците живеят в гористи и планински райони и в арктическата тундра, като излизат на лов по двойки или на глутници. Живеят по двойки, като вълчицата и вълкът поддържат устойчиви взаимоотношения през целия си живот.
Вълкът бил високо ценен от древните народи в Северна Европа. Той е животински тотем на древните келти, а в някои културни традиции периодът преди настъпването на пролетта е смятан за вълчи месец.
Коренните американци свързват вълка с планините и високите върхове и го възприемат като учител и водач, който може да ги отведе при свещени неща. Близък по произход до вълка е койотът – северноамериканският еквивалент на чакала, който е почитан като свещен фокусник. Той вдъхновявал племенните шамани да използват някаква режисьорска постановка, пълна с изненади, като част от своя свещен реквизит при обличане на духовните истини и необикновеното в одеждите на ежедневието.
Хората–вълци, подобно на своя животински тотем, са чувствителни и интуитивни като вълка и изпитват влечение към висините на ума и духа. Те споделят вълчата нужда да имат своя, ясно определена територия, независимо дали става въпрос за дом, работа или взаимоотношения, и се разстройват, когато там се появят натрапници. Интуицията им е толкова силна, че им дава възможност бързо да отгатнат отношението и намеренията на другите, колкото и скрити да са те.
Хората–вълци изпитват трудности при овладяване на емоциите си и се чувстват уязвими, ако се разкрият прекалено много. Когато се чувстват потиснати, изпадат в депресия. Създаването на баланс на емоциите е една от най–важните задачи, които стоят пред вълците.
Както своя животински тотем, хората–вълци поддържат стабилни взаимоотношения. Смяната на партньора може да окаже опустошителен ефект върху вълка.
Подобно на своя тотем хората–вълци са ловци, но тяхната “плячка” е в областта на философията и религията, защото те търсят нещо, което може да им даде смисъл и цел в живота.
Вълците притежават естествена способност да представят неприятната информация в приемлива форма. Способностите им ги правят добри възпитатели на деца, а добрите им обноски често омекотят удара от лошите новини.

12.8. Растителен тотем: Живовляк
Съществуват много видове живовляк (Plantago lanceolata), който расте по пустеещите земи и поля и край пътищата. Най–обикновеният вид има влакнесто, цилиндрично стъбло с вдлъбнатина, което се изкривява нагоре и поддържа едно единствено бяло съцветие около гъст кафеникав шип. Има широки тъмнозелени листа.
Живовлякът е прочут сред коренните американци с лечебните си свойства. Те го използвали за разсейване на слузта при възпаление на дихателните пътища и при смущения в храносмилателна система като гастрит и ентерит. Свежите му листа били използвани за успокояване на болки от ухапване от насекоми и рани от порязване. Маслото от листата му служело като мехлем при кожни обриви, а коренът на живовляка помагал при зъбобол.
Подобно на своя растителен тотем, вълците показват многостранни способности в областта на лечението. Те има успокоителни обноски и умения да облекчават напреженията, както във вътрешен, така и във външен план. Също като своя тотем и те изпитват нужда от дълбоко вкореняване в земята, за да разцъфтят.

12.9. Минерален тотем: Нефрит
Нефритът е скъпоценен камък, съставен от натриевоалуминиев силикат, а цветът му обикновено е успокояващо зелен. Той е един от най–твърдите минерали и издържа на голямо налягане. Този минерал бил особено силно ценен от коренните американци и древните народи. Те го свързвали с такива качества като яснота, мъдрост и вярност.
Нефритът се асоциира с тишината, спокойствието и пречистването. Твърди се, че въздейства върху жлезите с вътрешна секреция и активира чакрите, принуждавайки ги да се освободят от негативните натрупвания. Нефритът успокоява нервите. Ако го държим в ръка, излъчва чувство на топлина и нежност.
Някои коренни американци използвали нефрита за лечение, като го поставяли в областта на засегнатия орган. Свързвали го и с дълголетието.
Твърди се, че нефритът има успокояващи трептения и разпръсква отрицателните чувства и емоции. Затова е важно да го притежаваме и да го държим в дома си.

12.10. Тотем на полярността: Кафява мечка
Притокът на духовна енергия във вълците ги кара да проявяват склонност към философски, мистични и религиозни занимания. Те са много интуитивни и притежават уменията на медиуми. Затова за тях е от съществено значение да постигнат и поддържат баланс в живота си, като стъпят върху здравата основа на практическата реалност. Кафявите мечки могат да ги научат, че не трябва да съществува конфликт между духовните стремежи и физическите достижения. Ако намерят хармония, вълците ще се чувстват удобно и в двете сфери. Откриването на хармония е една от задачите в живота им.

12.11. Проявление на личността

Възрастни

Тъй като са състрадателни, добродушни, щедри и артистични, вълците винаги проявяват съчувствие и отзивчивост. Те са хората, към които се обръщаме по време на стрес, защото наистина са в състояние да вникнат във всяка ситуация. Бедата е там, че лесно се влияят от емоционалното състояние на хората, на които помагат, поради което се чувстват изтощени. Вълците действат като духовни сюнгери, които попиват чуждата болка, затова трябва да бъдат внимателни, тъй като има хора, които се опитват да извлекат сила и жизненост от тях. Да запазят будност не винаги е лесно, защото вълците стигат до решенията по–скоро чрез чувствата, отколкото чрез логиката и инстинкта.
Вълците трябва да приемат, че се нуждаят на свой ред от време за пречистване от негативната субстанция, абсорбирана от другите и от околната среда, в която се били; после те ще се чувстват достатъчно освежени, за да откликват на молбите и желанията, които непрестанно се отправят към тях.
Вълците трябва да имат достатъчно свобода на движението, на мнението и на изявата. Трябва сами да правят своя избор, вместо някой да им го налага, в противен случай ще се чувстват потиснати, объркани, разочаровани и огорчени. Въпреки че изпитват порив към свобода, вълците често винаги намират време да окажат помощ на хора, които са притеснявани и ограничавани или са станали жертви на малтретиране.
Вълците изглеждат наивни, но това е в резултат на желанието им да вярват на хората. Често се сблъскват с по–грубата страна на живота и доверието и истинската им загриженост към ближните не винаги намира отплата, особено от по–малко еволюиралите души, които не могат да се извисят до нивото да кажат “благодаря”. Затова за благополучието на вълците е много важно да имат възможност да отдъхнат и да възстановят вътрешната си сила, след което могат да продължат да се раздават, защото притежават способност за приспособимост, която няма равна на себе си.
Тъй като са прекалено чувствителни към критиката, вълците трудно понасят нападки срещу работата, която са извършили, особено ако е родена от творческо дръзновение. Всякаква неблагоприятна забележка, дори да е конструктивна, се приема като критика, насочена лично срещу тях.
Вълците изпитват любов към красотата в природата, изкуството, музиката, литературата, поезията и занаятите. Те притежават развито естетическо чувство.
Философското отношение на вълците към живота се проявява в отличната им приспособимост към всяка среда и обстановка – те винаги се вписват в нея.
Положителни черти: Състрадателни. Милосърдни. Чувствителни. Приспособими. Интуитивни. Впечатлителни. Артистични. Музикални.
Отрицателни черти: Нерешителни. Инертни. Плахи. Лесно объркващи се.
Професионални възможности: Изкуства. Астрономия. Астрология. Балет. Дизайн. Военно дело. Литература. Право. Социални дейности. Музика.

Деца
Бебетата–вълци получават това, което желаят, не с плач, а с милите си усмивки и печелившите обноски. Те рядко вдигат врява, а с чара си ви карат да се предадете.
Децата–вълци се нуждаят от много внимание. В училище изпитват нужда от насърчаване и внушаване на увереност в собствените им способности. Трябва да им бъде налагана лека дисциплина, иначе детето–вълк ще израсне с мисълта, че може да прави каквото си поиска.

Родители
Вълците са добри родители, защото разбират нуждите на децата и с радост им отделят време. Те уважават достойнството на детето, навярно защото самите те все още са деца по душа.
Бащата–вълк обича да се занимава с децата си и в бебешката им възраст, и в юношеството. Той ги оставя свободно да изразяват мнението си, но понякога училищните години се оказват трудни за него, затова предпочита да прехвърли главната отговорност върху съпругата си.
Майката–вълк е твърде притеснена за благополучието на децата си. Тя винаги интуитивно усеща когато децата имат някакъв проблем или трудност. Тя демонстрира обичта си към тях по най–разнообразни начини.

12.12. Любов
Вълците са романтици и изпитват нужда от любов и обич повече, отколкото се нуждаят от храна. Когато дават сърцето си, то е за дълго. Вълците са мили и грижовни любовници и имат нужда от отзивчив партньор, защото процъфтяват благодарение на интимността и нежността, която им носи споделената любов.
Жената–вълк обича да изглежда добре. Тя е добродушна, сантиментална и чувствителна, и не винаги желае пълнокръвен, груб и страстен секс. Тя е отзивчива към нежни думи, целувки и топли прегръдки.
Мъжът–вълк често обожава любовницата си до такава степен, че на нея £ става трудно да живее с образа, който той си е създал за нея.
В брака вълците изразходват повече енергия заради партньора си, отколкото заради себе си, и ако не намерят взаимност, могат да станат инертни.
Духовна сексуалност: Духовната сексуалност на вълците е женска (–).
Съвместимост: Вълците са съвместими с кълвачите (родени между 21 юни–21 юли), кафявите мечки (родени между 22 август–21 септември) и змиите (родени между 23 октомври–22 октомври).

12.13. Здраве
Вълците обичат да похапват и са склонни към напълняване. Това може да доведе до проблеми в кръвообращението, разширени вени и високо кръвно налягане. Проявяват необикновен интерес към естествените лекарства и алтернативната медицина, навярно защото имат алергия към някои алопатични лекарства или са изпитали странични ефекти при тяхната употреба.

12.14. Подходящ цвят: Синьозелен
Вълците се повлияват от комбинацията на синия и зеления цвят – това е баграта на въображението и проницателността, на дълбокото желание да се окаже помощ на ближните, макар и с известна резервираност.
Син е цветът на небето, а то символизира духовните аспекти на живота, докато цветът на природата е зелен и олицетворява всичко, което е преходно. Синият цвят ни свързва с безкрайните цикли на живота и с възходящите духовни сили, докато зеленият е цветът на хармонията, открита на материално ниво. Синият цвят символизира стремежа към свобода и любовта, към истината и красотата, а зеленият олицетворява стабилността и здравата основа. Синият цвят търси еволюцията на аза в безкрайността на космоса, докато зеленият цвят търси растеж и развитие в рамките на формата. Зеленият цвят е по средата на спектъра между червения и виолетовия и символизира равновесието – спокойствие сред непрекъснати промени. Той уравновесява жълтия цвят (ума) със синия (духа). Зеленият цвят подхранва в човека способността за развитие, а синият копнее да се извиси и да се слее с безкрая. Жълтият цвят е “скритата” багра в зеления и олицетворява интелекта и способността да разбираме нещата.
Следователно, синьозеленият цвят символизира стремежа да се развие и запази онова, до което човекът ще достигне чрез жизнения си опит, и което притежава непреходна ценност. Той олицетворява вечните ценности на духа, които не могат да бъдат заличени и променени. Чрез синьозеления цвят вълкът става проницателен и прозорлив.
Музикален резонанс: Вълците са настроени на вълната на музикалния тон фа диез, една октава над сьомгата.

12.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци за вълците са 19 февруари–20 март, 21 юни–21 юли, 23 октомври–22 ноември и 23 ноември–21 декември.
Най–добрият ден на седмицата е четвъртък.
Най–доброто време през деня е от 13 до 15 часа.

12.16. Външна (съзнателна) цел вътрешно (подсъзнателно) желание
Външната (съзнателната цел) на вълка е да разчупи оковите на ограниченията и пречките и да се откъсне напълно от оковите на миналото.
Вътрешното (подсъзнателно) желание е да достигне източника и истинското съществуване и да получи космическо съзнание, чиято проява е свобода.

12.17. Духовна алхимия
Както видяхме, съчетанието от въздух и вода дава необходимия баланс, за да се прояви всеки елемент. Голямата активност на въздуха, пораждаща безброй стремежи на духа, трябва да се балансира с водите на емоциите и с дълбините на характера. Ключът е в равновесието.
Влиянието на посоката е от студено към хладно (– +), а елементната полярност е въздух (+) и вода (–). Духовната сексуалност е женска (–), така че ударението пада върху възприемчивата и подхранваща полярност.
Съчетанието е следното: (– +, + – и –).

12.18. Предизвикателствата на живота
Част от живота на вълците ще премине в намиране и изследване на отговорите за смисъла и целта на живота. Те ще се интересуват от възможното съществуване на отвъден живот и неговата природа.
Повтарящият се характер на някои събития в живота им, дължащи се на желанието на душата да се отърси от миналите ангажименти и да се изправи пред уроците, които трябва да бъдат научени, е онова предизвикателство, което вълците трябва да преодолеят, за да намерят вътрешното си равновесие.

12.19. Основна функция и жизнен път
Основната функция на вълка е да разбере смисъла на любовта и да я доведе до външно проявление
Това е последната пътека върху колелото на живота, но не е краят на пътя. По–скоро това е един неуловим свят, където границите са изчезнали и където възникват нови възможности.
Това е пътят, който води до реализация на по–дълбоки, латентни способности, които стимулират порива да се достигне до върха на собствената реализация – да се достигнат висините.
Основната цел на този път е да доведе до осъзнаване, че когато пътуваме по спиралите на вечността, няма край и няма начало, а само приключения по пътя, и единственото нещо, което има истинска стойност, намира своята реализация чрез любовта.

12.20. Триграмата Идзин: Цян. Творческите небеса.
Хората, родени през Времето на бурните ветрове, са разположени в север–североизточния сектор върху Колелото на годината.
Творческите небеса показват, че именно емоционалният характер на дадена идея превръща желанието в действителност.

12.21. Как да се отнасяме с вълка
Вълците са отзивчиви към нежното и внимателно отношение. Те притежават голяма интуиция, затова никога не изневерявайте на тяхното доверие, иначе ще престанат да ви вярват.

Няма коментари: