Архив на блога

сряда, 23 януари 2008 г.

Мистична астрология на дванадесетте животни на силата (II част - 22.07-21.11)

Сьомга

5.1. Месец на раждане: 22 юли–21 август
5.2 Земно влияние: Време на узряването
Периодът от 22 юли до 21 август е време, когато слънцето изпраща най–много топлина, за да узреят плодовете на земята. Това е време, когато по традиция хората отдъхват от неуморния труд и се наслаждават на животворната слънчева светлина, преди да започне работата по прибиране на реколтата, която наближава. Това е времето, когато цялата природа благодари от сърце на Слънцето, давайки обилни плодове.
Времето на узряването е било считано за период на радост и топлина и тези качества намират отражение в хората, чиито рождени дни попадат в него.
По средата на този период хората в Северна Европа празнували “Фестивала на огъня”, наречен Ламмас, когото древните келти наричали Лугназад. На други места бил празнуван на 1 август и в Британия носел името “Празник на първите плодове”. С него се отбелязва началото на жетвата, докато лятото е още в разгара си. Но фестивалът бележи и една преломна точка – древните вярвали, че след деня на лятното слънцестоене слънцето започва да отслабва и неговата мощ е в упадък.
Въпреки че бил празник на радостта и веселието, Фестивалът на огъня напомнял на хората, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Макар че слънцето все още грее с пълна сила и дните са горещи, кръгът вече се накланя към мрака, дните стават по–къси и напомнят, че идва есента, която е предвестник на зимата. Този фестивал е едно напомняне към хората, че нищо в материалния свят не е постоянно. Това е време и за осмисляне какво сме днес и какво се надяваме да станем утре.

5.3. Влияние на слънцето

През този месец се намираме в разгара на лятото, когато животворната сила на слънцето достига зрелостта си и поражда голяма трудова активност. Това е времето, когато топлината на нашето светило кара плодовете на земята да узреят. Родените през този период, когато слънцето достига най–голямата си мощ, обикновено са енергични, творчески и активни личности, чийто темпераментът може да бъде определен като “слънчев”. Влиянието на слънчевата енергия върху тяхната личност е очевидно. То се проявява в чувството им за самоуважение. Подобно на слънцето и те обичат да ги гледат и да им се радват.
Съответстващия знак от слънчевата астрология е Лъв.

5.4. Влияещ вятър: Южен
Посока: Юг.

Топлите южни ветрове носят на хората, родени по Времето на узряването, приток на жизнена енергия, даряваща ги със способността да се захващат с трудни задачи, които другите биха отклонили, и да поемат бремето на отговорността. Силата на южната посока им дава енергия, която ги прави активни, енергични, дръзки и решителни, истински лидери, изпитващи радост да бъдат водачи.
Животинският тотем на Юга е мишката. Фактът, че хората, родени по Времето на узряването, които са толкова дръзки, агресивни и властни, се сравняват с малката мишка, може да изглежда нелеп, но както бе обяснено в предишната глава, значението на това животно не бива да бъде подценявано.
Мишката олицетворява разбирането на нещата, защото е много близко до тях. Това умение е валидно и за хората, особено по отношение на тяхната доверчивост и невинност.
Пълното обяснение на този тотем е направено в предишната глава.
Хората, родени в този период от годината трябва да вярват на усещанията и интуицията си, когато настъпят мъките на промените, които се изпитват в процеса на зреенето.

5.5. Влияещи елементи: Огън с вода
Водата олицетворява силата и мощта на Юга и, както видяхме в предишната глава, въздейства върху емоциите и чувствата.
Но водата е и реактив на “смесването” – течност, чрез която се постига разтваряне и разреждане – ето защо тя се отнася и към процеса на преобразуването.
Въздействието, което водата оказва на родените по Времето на узряването, не настъпва изведнъж. Това е процес, които изисква време. Хората от този период са обладани от мощен порив да се впуснат напред и да постигнат желаните промени, но едновременно с това те искат и да задържат постигнатото. За тях семейството е най–добрият източник на опора и сигурност.
Огънят поражда една особена циклична сила, която превръща всички, които са £ подвластни, в катализатори на събитията и пионери при прокарването на нови пътища.

5.6. Елементен клан: Ястребов (огнен) клан
Хората, родени през Времето на узряването, попадат в Ястребовия Клан, който се отъждествява с елемента огън. Огънят ги прави активни и енергични, пълни с неизтощим вътрешен плам. Тези хора обикновено са в центъра на всяка дейност, в която участват. Изпълнени са с толкова много усърдие, че ако не внимават, се излагат на опасност да изгорят в пламъка на своя прекален устрем.
Обичат топлината и близките взаимоотношения и са склонни да се обграждат с красиви предмети. Обстановката в техните домове е приятна и луксозна. Афинитетът им към слънцето и огъня често оказва благотворно въздействие. Често, когато са въвлечени във вихъра на някаква дейност или се нуждаят от възстановяване поради изтощение, излизането на слънце, отпускащото въздействие на солариума, гледката на пламъците в камината, дори простото съзерцаването на горяща свещ, оказва забележително успокояващ ефект и бързо възстановява загубеното равновесие.
Хората от ястребовия клан притежават вътрешна светлина и огнен темперамент, затова трябва добре да познават слънцето и неговите фази и сезони, което може да им помогне да разберат собствения си характер и да се научат как да регулират собствената си вътрешна светлина.

5.7. Рожден и животински тотем: Сьомга
В Британия и Северна Европа в древността сьомгата е почитана като царицата на рибите. Тя е величествено създание, което стига на дължина до 120 см и може да тежи над 30 килограма. Проявява удивителни умения, когато се отправя от морето към реката на своето раждане, където хвърля хайвера си, плувайки срещу течението. По време на това пътуване тя може да прескочи водопади с височина до 3 метра. Може би по тези причини в легендите се разказва, че сьомгата плува във водите на вдъхновението и пророчеството и е символ на мъдрост и целеустременост.
Друга подобна риба, есетрата, била почитана като тотем от много племена на коренните американци. Тя също се придвижва от морето към сладководни басейни. Живее в тинестото дъно на естуарните устия и през пролетта мигрира нагоре по течението на реките, за да хвърли хайвера си. Кожата £ е много груба, обсипана с костни пластини, които я правят царица на водите. Според коренните американци есетрата била символ на дълголетието, защото доживява до дълбоки старини. Хората, които имат сьомга или есетра като тотем, са благословени с дълголетие, така че могат да остареят с финес.
Движението на сьомгата и есетрата във водата е толкова грациозно, че почти не предизвиква вълнение. Хората, родени по Времето на узряването, носят някои от чертите на своя тотем и трябва да се научат да плуват в морето на живота, без да създават проблеми и безпокойства, и да се освободят от непрестанното съпротивление към промените и желанието си да подчинят другите, които са основа за всичките им беди. Водата се свързва с емоциите, а сьомгата е изключителен майстор при придвижване във водата, затова задачата на сьомгите е да се научат да владеят емоциите си.

5.8. Растителен тотем: Малина
Малината (Rubus strigosus) е високо горско растение, което достига на височина до 150 см и има светло зелени листа, с бледи долни страни. Цъфти с чашковидни цветове, а плодовете £ узряват през май. Плодовете са съставени от много дребни топчици, като всяко има собствена семка.
Малините са чудесни на вкус плодове, които се използват и в медицината, защото пречистват организма, действат като леко разслабително средство и стимулират отделителната система
Коренът на малината се използва като кръвоспиращо средство и има антибиотични свойства. Листата се употребяват за приготвянето на приятен билков чай, който облекчава гаденето, особено при бременните жени и е полезен по време менструация. Помага за прочистването на лигавиците и регулира нивото на кръвната захар.
Подобно на своя растителен тотем, сьомгите са популярни сред приятелите си, защото винаги са готови за удоволствия. Подобно на плода на малината, сьомгите не са това, което изглеждат. Малината прилича на зърно, но фактически е съвкупност от множество малки, отделни плодчета. Сьомгите, на свой ред, изглеждат твърди, дори груби и изпълнени със смелост, но под повърхността им тупти меко и нежно сърце. В обратен план могат да изглеждат чаровни и мили, дори мекушави, но същността им да се окаже бодлива.
Както малината, сьомгите трябва да бъдат полезни за околните и да им помогнат да решат проблемите си.

5.9. Минерален тотем: Карнеол
Карнеолът е полупрозрачен халцедон с гладка, восъкообразна форма, който се намира в пукнатините на скалите. На цвят може да бъде червен, оранжев или червеникавокафяв. Името му означава “с цвят на месо”.
Този камък олицетворява почтеността и сред коренните американци често е символизирал силата и красотата на земята. Карнеолът притежава свойствата на добър резонатор, затова му е приписвана способността да подтиква към действие, да смекчава конфликтите и да разпръсква гнева – състояния, на които сьомгите са подвластни. Карнеолът създава чувство на удовлетворение, затова родените през Времето на узряването трябва да носят този камък.
Тъй като обикновено сьомгите са силни личности, със склонност да се налагат над другите и да действат импулсивно, карнеолът може да им помогне да развият самоконтрол.
Това е камъкът на кръвните връзки и семейното единство, защото основното му качество е способността за укрепване.
Коренните американци вярвали в лечебните свойства на карнеола и го използвали при лечение. Понякога го окачвали на ремък и го пускали да се люлее като махало над открита рана, защото кръговото движение задействало процеса на излекуване.

5.10. Тотем на полярността: Видра

Пламенният темперамент на сьомгите и желанието им винаги да бъдат с нещо, може да ги подтикне към импулсивни действия, водещи до недоразумения, които да наранят чувствителната им природа.
Те могат да се предпазят от това, като вземат поука от своята противоположност – видрата, която макар и да се счита за най–благородното животно в същото време е много забавно същество. Видрата може да послужи за пример на сьомгата как да балансира напрегнатата дейност с мигове на отмора и как да регулира своята агресивност, трансформирайки я в нежност.
Сьомгите могат да се научат от видрата, че нежността също притежава сила, а в състраданието се крие енергия, която може да ги доведе до желани резултати.
Човек може да достигне до истинските ценности, когато даде воля на чувствата си и никога не забравя, че получаването върви ръка за ръка с даването. Видрата може да посочи пътищата за преоткриването на тези истини.

5.11. Проявление на личността

Възрастен
Няма половинчати неща за гордите, енергични и възторжени сьомги. Цялата им природа излъчва самоувереност. Те не само няма да оставят и капка съмнение, че ще управляват нещата, но ще претендират за правото да контролират живота на околните. Сьомгите предявяват претенциите си толкова добросърдечно, че другите често са склонни да им позволят да ги осъществят.
Сьомгите са категорични в мненията си. Тяхната дума винаги е най–меродавна, каквито и тези да се разискват. Проблемът е, че са склонни да променят вижданията си радикално и да ги поддържат с толкова жар и убеждение, че ще убедят другите, че никога не са променяли становището си. Тяхното самочувствие се съчетава с жажда за слава и стремеж към самоутвърждаване, но в емоционално отношение са много уязвими и раними, когато ги пренебрегнат или отхвърлят любовта им.
Макар че са много рационални, за сьомгите е трудно да взимат правилни решения, защото егоистичната им природа ги прави уязвими за ласкателства и измами. Обичат да драматизират нещата и в резултат на това преувеличават проблемите и трудностите на дадена ситуация.
Мъжът сьомга е много сръчен, независимо дали става дума за ремонт на домакински уреди или за нечий живот. Сьомгите са експерти по даване на съвети на околните, но не са способни да открият и разрешат собствените си проблеми.
Дори когато пред тях има оптимистични перспективи, сьомгите често се оказват в плен на мрачни настроения и безнадеждност, ако почувстват враждебност, ако не им провърви в любовта или бъдат предадени от близък приятел.
Жената Сьомга се грижи за външния си вид и е доста придирчива към дрехите си. Тя е добра приятелка, но преценките £ не почиват винаги на здрава основа. Вместо да премерва хората според техния характер и топлината, която носят, тя лесно се оставя да бъде измамена от привидности и ласкателства.
Сьомгите, както мъжът, така и жената, отделят голямо внимание на външния си вид, като почти стигат до суета. Мъжът полага грижи за тялото си, а жената за дрехите, прическата и особено за грима си.
Положителни черти: Щедри. Великодушни. Творчески. Възторжени. Доверчиви. Авторитетни. Горди.
Отрицателни черти: Тиранични. Надменни. Тщеславни. Нахални. Догматични. Превзети.
Професионални възможности: Изкуство. Административна работа. Кино. Телевизия. Обществени науки. Психология. Политика. Журналистика. Военна служба. Шоу-бизнес. Теология.

Дете
Бебето сьомга има нужда от изключително внимание, стигащо до обожаване. Колкото повече шетня има около него, толкова е по–щастливо. Наблюдавайте такова кърмаче в кошчето му, докато е заобиколено от преданите родители и почитатели, и ще видите, че то се разтапя от щастие.
Бебето сьомга е игриво и приветливо, стига да получи това, което иска. Общо взето то се нуждае повече от внимание, отколкото от играчки. Ако продължите да глезите детето, когато порасне, ще отгледате един малък тиранин. То трябва да бъде възпитано да уважава правата на другите, така както уважава своите. Навярно ще е нужно да го научите на дисциплина и ясни правила, за да осъзнае, че не е единственото дете на света.
Децата сьомги са добри ученици, но са доста мързеливи, така че имат нужда от помощ. Насърчавайте ги да покажат, че могат да се справят по–добре от другите.

Родители
Сьомгите стават горди и любящи родители, макар че има опасност да са прекалено авторитарни и да властват над децата до такава степен, че да потискат тяхната личност и да ги лишат от самоувереност.
Сьомгите не се чувстват обременени в ролята си на родители. Възприемат я с възторг и прекарват много време с децата, изживявайки много радост и задоволство в този контакт.

5.12. Любов
Любовта е от съществено значение за благополучието на сьомгите. Мъжът сьомга е темпераментен, пламенен и открит любовник. Жената сьомга притежава огнено обаяние и доста театрално изразява емоциите си.
Сьомгите се отдават напълно. Способни са на страстна и луда любов и са толкова енергични, че могат да се любят цяла нощ.
Като съпруг, сьомгата е добър къщовник. Не му е приятно ако има жена с кариера, още повече, ако нейната работа е по–отговорна и по–доходна от неговата. Кариерата на жена му трябва да бъде самият той.
Половият нагон в жената сьомга е силен и тя постоянно се нуждае от любов, за да бъде добре балансирана.
Съвместимост: Сьомгите са съвместими с бухалите и соколите, родените между 23 ноември–21 декември и 21 март–19 април.
Духовна алхимия: (+) Основната духовна сексуалност на сьомгата е мъжка, което означава, че обикновено са екстровертни, доверчиви и енергични.

5.13. Здраве
Сьомгите рядко се разболяват, а когато се случи, се възстановяват бързо. Интензивността на тяхната дейност им създава здравословни проблеми. Тъй като нямат спирачки и трудно признават своята емоционална уязвимост, те се изправят пред опасността да прекаляват с работа и в последствие да страдат от стрес и нервни разстройства. С възрастта имат склонност към високо кръвно налягане и влошено кръвообращение
Тяхната склонност да се напрягат с всичка сила ги прави податливи на наранявания, особено на гърба, и счупвания на краката или глезените.

5.14. Подходящ цвят: Червен
Червеният цвят, който е с най–голяма дължина на вълната и с най–малка честота на спектъра, се свързва повече с физическия аспект на човека. Той ободрява и стимулира, защото поражда адреналин, който възбужда приятно нервната система.
Хората, които се влияят от червения цвят, обикновено са самоуверени и в стремежа си да получат своето нямат никакви задръжки. Те са индивидуалисти и желаят да утвърдят както себе си, така и убежденията си.
Предназначението на червения цвят е да подтикне към проявление чрез външния опит. Той носи импулса за постигане на успехи, но хората, които са му подвластни, често виждат само обектите. Сьомгите изпитват удоволствие да се ангажират във водовъртежа на дадена дейност, но ако пътищата им за проявление и разрастване бъдат блокирани по някакъв начин, обхваща ги чувство на безсилие и тревога и изпитват силно нервно напрежение.
Сьомгите са склонни към крайности в поведението, проявявайки се като деспотични, агресивни и темпераментни в действията си. Трудно им е да постигнат баланс и толерантност към мнението на другите, защото червеният цвят им оказва много мощно въздействие. Големият урок, които Сьомгите трябва да научат, е че на света живеят и други хора, освен самите тях.
Периодите на спокойствие, когато не са нужни големи количества физическа енергия и време, отделено за размисъл и медитация, са пътищата към намиране на този баланс.
Музикален резонанс: Сьомгите са настроени към музикалната нота фа диез.

5.15. Благоприятни периоди
Най–добрите месеци на годината за сьомгите са 22 юли–21 август, 23 ноември–21 декември, и 21 март–19 април.
Най–добрият ден на седмицата е неделя.
Най–добрите периоди на деня са от 11 до 13 часа и от 23 до 1 часа.

5.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание
Външният стремеж на сьомгата е власт. Сьомгите трябва да постигнат собствена реализация в живота, иначе ги обхваща най–ужасният им страх – от провал.
Вътрешната им задача е да натрупат мъдрост в емоционален план, защото колкото са здрави във физическо отношение, толкова са слаби в емоционално.

5.17. Духовна алхимия
Силата и желанието за промяна, породени от влиянието на огъня, се неутрализират от емоционалната чувствителност, породена от въздействието на водата. Това съчетание е знак, че израстването им идва чрез опита във взаимоотношенията с околните и от умението да бъдат искрени. Огънят на промяната влиза в контакт с водата на емоциите и прави възможно желанията и намеренията да се извисят над светските стремежи. При наличието на силно влияние на посоката (+ +), елементната полярност на огъня (+) и водата (–) и мъжката духовност (+), се получава по мъжки агресивна личност. По този начин съчетанието е (+ +, + – и +).

5.18. Предизвикателствата на живота
По своя жизнен път сьомгите навярно ще се озоват в ситуации, в които ще бъде необходимо да открият как да лекуват емоционалните си травми, без да загубят своята сърдечност, състрадание и способност да обичат и да бъдат обичани.
Едно от главните предизвикателства на живота им е да се научат да плуват през водите на емоциите, без да създават съпротивление, защото именно съпротивлението към промените и пренебрегването на емоционалните нужди на другите хора им причиняват най–големи травми и разстройства.
Трябва да култивират: Толерантност. Здрави преценки. Емоционална стабилност.
Трябва да избягват: Надменност. Надутост. Егоизъм. Безделие.

5.19. Основна задача и жизнен път
Основната задача на сьомгите е да култивират своя ярко изразен характер, който постоянно се стремят да изразяват. Но жизненият път ги води към нещо повече от това.
Желанието на сьомгите да са в центъра на вниманието се противопоставя на нуждата им да стоят извън тълпата и така да изявят своята индивидуалност. Макар че са надарени със силна воля, която им позволява да си пробиват път напред, те имат нужда от постоянно успокояване, за да запазят баланса.
Нужно им е да открият истинската си цел и посока, но тя може да бъде намерена само ако впрегнат цялата си воля в този посока, а не се разпиляват в опити да контролират околните. Трябва да осъзнаят, че могат да постигнат желаното чрез собствената воля, а не чрез използването на другите. Упоритостта да се справят сами е силата, от която се нуждаят, за да реализират заложбите си.
Усвояването на способността да контролират своя егоизъм изисква голяма сила – не става въпрос за физическа мощ, а за духовната енергия, която единствена е в състояние да управлява и най–трудните аспекти на човешката психика.
Основна задача на Сьомгите е постигането на умение да се доверят на доверието и почтеността, вместо на гордостта и суетата, а това не е лесна задача.

5.20. Триграмата Идзин: Кан, Бездънната вода

Хората, родени по Времето на узряването, се намират в югоизточната посока на Колелото на годината. Прилежащата им триграма символизира несигурността на дълбоката вода, която е опасна за всички, с изключение на тези, които умеят да плуват добре.
Никой не може да остане спокоен в бързо течащата вода, защото постоянният напор на буйното течение няма да му позволи. Постоянството се постига ако човек остане верен на вътрешния си Аз, защото в него е съсредоточена една безкрайна мъдрост, която може да бъде отключена. Само вътрешният Аз дава спокойствие и хармония.

5.21. Как да се отнасяме със сьомгата
Действайте прямо и конкретно. Сьомгите не обичат бавенето и заобикалките. Изслушайте мнението на сьомгата – това е единственото, което е от значение за тях. Те стават нетърпеливи, когато ги прекъсват.
Насърчавайте сьомгите чрез похвала, но не с ласкателство. Ако заподозрат, че не сте искрен, бързо ще загубят уважението си към вас.



Кафява мечка

6.1. Месец на раждане: 22 август–21 септември
6.2. Земно влияние: Време на прибирането на реколтата

Това е времето, когато се прибира урожаят и земята ни дарява с цялата си щедрост, периодът, когато се събират плодовете, расли през цялата година. А родените през този период имат шанс да разгърнат всичките възможностите, които се крият в тях. Времето на прибирането на реколтата ги стимулира да открият талантите си и да ги развият, така че да разгърнат целия си потенциал. То напомня, че човек получава от живота съразмерно с това, което е вложил в него.

6.3. Слънчеви влияния
Пикът на лятната сила вече е преминал и слънчевата енергия отслабва, насочвайки се към нов преход в сезонния цикъл. Дните стават по–къси.
Слънчевата енергия по това време е благодатна за практическата дейност по събирането на реколтата. Ако тази дейност бъде пренебрегната, може да доведе до лишения в бъдеще.

6.4. Влияещ вятър: Южен
Посока: Юг, югозапад

Времето на прибирането на реколтата е последният период, който е под влиянието на духа на Юга. Той олицетворява доверието и процеса на узряването. Доверието, както видяхме в двата по–раншни цикъла на Юга, е зависимо от нашите вродени инстинкти, които не винаги успяват да надделеят над грубостта и фалша на външния свят.
Преходът от израстване към зрелост не трябва да става за сметка на невинността – едно от ключовите качества на Юга. Невинността не означава наивност, а състояние на необвързване, което не търси разликите, а единството, изграждащо хармонията на дадена общност. Доверието и невинността, както са разбирани от коренните американци, обогатяват нашия опит със способността да изпитваме най–простите радости на живота.
Доверието в самия живот ни опазва от опасността да станем прекалено цинични и критични към света и обстоятелствата. А стремежът към промяна и трансформация ни помага да не се придържаме догматично към установени принципи.
Израстването по посока на пълна зрялост и извисяване до сферите на духа може да се осъществи само ако нашата енергия е заземена и уравновесена. Влиянието на Юга е насочено в посока на прибирането на плодовете на положените усилия, но без да пречи на развитието на нашата интуиция и духовни търсения и по този начин ни дава възможност да разширим нашето осъзнаване отвъд границите на материалното.
Животинският тотем на юга е мишката, която се асоциира с разбирането на нещата, благодарение на непосредствената си близост с тях. Тя олицетворява чувствата и емоциите, както и доверието и невинността. Прочетете и предишните глави за по–пълно обяснение.
Хората, родени по Времето на прибирането на реколтата, трябва да влагат емоции и чувства в своите практически стремежи, за да подобрят качествата и свойствата на постигнатото.

6.5. Влияещи елементи: Земя с вода
Водата е не само прекрасен разтворител, който може да погълне и разтвори вредните нечистотии. Тя притежава и способността да задържи в себе си веществото, което е изсипано в нея.
Водата се уподобява на емоциите, които единствено могат да открият всички отрицателни влияния и да ги “разредят”така, че да не причиняват вреди. Емоциите са в състояние да събудят мощни духовни качества, които да се проявят в съответствие с волята и желанието на своя притежател.
Елементът вода оказва мощно влияние върху хората, родени по Времето на прибиране на реколтата. Тя може да им помогне за осъществяването на техните стремежи, породени от силни чувства и желания. Именно чрез водите на емоциите най–съкровените желания на хората, родени през този период, намират достойна изява, носеща полза на самите тях и на хората около тях.
Родените по Време на прибирането на реколтата са силно повлияни и от елемента земя. Тя поражда у тях силен афинитет към земята и родните места. Тези хора успяват само ако живеят в постоянна, стабилна и хармонична среда.

6.6. Елементен клан: Кланът на костенурката (земен)
Хората, родени през Времето на прибирането на реколтата, принадлежат към Клана на Костенурката, който олицетворява влиянието на земята. Лицата от този клан изпитват силна потребност да пуснат корени и да имат стабилна основа, за да могат да действат. Те обичат да са обградени със солидни и познати неща и ненавиждат внезапните промени.
Именно земният елемент в техния характер им позволява да напредват внимателно, посредством упоритост и постоянство.
Те притежават стабилността, която ги прави верни приятели, колеги или бизнес–партньори и достатъчно енергия, за да могат да преплуват през мътни води и да намерят твърда почва под краката си.
Притежават силен афинитет към природата и към земята и обичат да се занимават със земеделие. Изпитват силно влечение към хълмисти местности и планини.

6.7. Рожден и животински тотем: Кафява мечка
Кафявата мечка достига до един метър и половина на дължина и 180 килограма на тегло и макар че притежава огромна сила, тя е едно от най–кротките животни, а поведението £ е почти “човешко”. Кафявите мечки могат да ходят на два крака, да се катерят по дърветата и да ловят риба с лапите си. Общо взето, те са животни с добър нрав, освен ако не са хванати в капан или заплашени.
Кафявата мечка прави леговището си в пещери или зад водопади, а понякога в дупки или изоставени сгради. Храни се с почти всичко – трева, растения, горски плодове, орехи, зеленчуци, риба и малки животни. Особено е пристрастена към меда и боровинките.
Мечките прекарват зимата в летаргия, макар че понякога се събуждат в топли дни и дръзват да се покажат извън леговището си. Женските раждат в началото на пролетта и отглеждат малките си.
Подобно на своя тотем, хората–кафяви мечки са самоуверени и предпочитат да се уповават на себе си, вместо да разчитат на други. Необходимо им е известно време, за да се аклиматизират към промените. Предпочитат сигурността и комфорта на познатата обстановка. Те са добри конструктори и умеят да оправят нещата и да ги пускат в ход, било то при отстраняването на повреда в определено оборудване или при изглаждане на човешки взаимоотношения, където те често са в състояние да “привържат раната” с мехлем от нежност и разбирателство.
Коренните американци възприемали кафявата мечка като мечтател. Подобно на своя тотем, кафявите мечки, макар и да са надарени с практически умения, по душа са мечтатели. Богатото им въображение им позволява да “видят” всяка ситуация, в която биха желали да се намират. Те толкова се отвличат в мечти, че почти вярват в тяхната реалност. В резултат на това често ги обвиняват, че лъжат.

6.8. Растителен тотем: Теменужки
Теменужките са малки, красиви, многогодишни растения, които растат в горите и по ливадите. Някои видове цъфтят по–рано от другите пролетни цветя. Тъмнозелените им листа имат формата на сърце. Притежават цветове с пет венчелистчета, които при по–разпространените видове са виолетови или синьовиолетови на цвят. Корените им отделят подземни стъбла, които също пускат корени.
В медицината листата на теменужката се използват за приготвяне на отвара за гаргара, която облекчава болките при възпалено гърло, а от корените се прави сироп против кашлица. Чаят от листата на теменужка се ползва при стомашни и чревни разстройства
Навярно поради специфичното си ухание, теменужката се свързва с любовните и нежни чувства. Подобно на своя растителен тотем кафявите мечки изразяват своята сърдечност посредством съвсем реални, практически действия.
Подобно на теменужката, кафявите мечки имат сдържан характер. Не обичат да се натрапват и да се намесват в живота на другите. Но вродената им резервираност понякога да ги прави много самотни.

6.9. Минерален тотем: Топаз
Топазът е алуминиев флуорсиликат, който се намира в гранитни и други видове скали. Мекият златистокафяв топаз е нежен камък, но в него се крие голяма сила.
Той е почитан като камък, олицетворяващ експанзивността, който помага за увеличението на енергията и стимулира вътрешна светлина в човека, който го носи.
Смятало се, че топазът може да събуди надежда, подобна на тази, която се поражда в душите ни, когато наблюдаваме златистото зарево на изгрева, който известява зората на новия ден, на новото начало. Смята се също, че топазът премахва напрежението и абсорбира и разпръсква нервните трептения на неспокойния ум и затова е бил използван като средство против депресия и безсъние. Един от начините за използване на камъка за премахването на тревогите е човек да легне и да го постави между веждите си, близо до третото око.
Топазът е безценен помощник за кафявите мечки, защото им помага да прогонят усещането за ограничение и стимулира съзнанието да открие и реализира новите възможности, които стоят пред него. Той събужда надежда и радост у човека и му помага да ги предаде на другите.

6.10. Тотем на полярността: Вълк

Кафявите мечки са твърде самоуверени и носят своите разочарования, мъки и скърби скрити толкова дълбоко, че блокират енергийната си система, а това води до нервно разстройство и унилост. Биха могли да намерят помощ, ако погледнат към вълка – техният балансиращ тотем, и научат от него как да се издигнат над материалната привързаност и всекидневната практичност чрез откриване на един по–извисен кръгозор, който да разшири духовната им перспектива.
Подобно на кафявите мечки, вълците са склонни да се затварят в себе си, оттегляйки се от света в своята ясно очертана територия, но те са бързоноги и могат да се изкачват във високите планини.
Кафявите мечки трябва да разберат, че изкачването, което трябва да предприемат, се намира в умствената и духовната сфера и е нужно духовно развитие, а не само материални придобивки. Техният практицизъм, тясно свързан със земята, трябва да бъде балансиран с духовната далновидност на вълка.

6.11. Проявление на личността

Възрастни

Трудолюбиви, практични, нетърпеливи, грижовни и издръжливи, кафявите мечки изпитват трудности при откъсване от омагьосания кръг на вечната активност.
Кафявите мечки вникват в подробностите, но лесно губят от погледа си същността. Те могат съвсем да се объркат, когато се сблъскат с някакъв проблем, затова е нужно да го разделят на по–дребни части, които да разгледат една подир друга.
Точно дребните неща в живота, които се приемат от други хора за относително незначителни, причиняват големи тревоги на кафявите мечки. Понякога кафявите мечки се страхуват, че не могат да се изразяват толкова ясно, колкото биха желали и тези опасения им създават огромни трудности, особено в областта на емоционалните взаимоотношения.
Кафявите мечки често се озовават в ролята на получатели на поръчки, затова се щурат насам–натам в желанието си да са полезни на близки и познати. Тъй като много се вълнуват как ги възприемат околните и са прекалено зависими към тях, често попадат в ситуации, при които някои хора се възползват от тяхното добро сърце и щедрост.
От една страна кафявите мечки са надеждни, трудолюбиви и издръжливи и често се натоварват с повече задължения, отколкото могат да понесат, за да оправдаят очакванията на околните. От друга страна, могат да достигнат до етап, когато не желаят да изпълнят определени поръчения, затова започват да се преструват на болни или да търсят друг претекст, вместо да направят опит да разрешат въпроса чрез обсъждане или преговори.
Кафявите мечки са склонни да подценяват своите таланти и да пренебрегват възможностите си. Неспокойният им ум ражда толкова много възможности, че те губят от погледа си първоначалната идея, преди още да са започнали да я развиват.
Кафявите мечки притежават строго установени навици, което не е само въпрос на рутина да поставят нещата на определеното им място. Те предпочитат да ходят през ваканциите на едно и също място, просто защото им е познато и познават всичко из околността.
Притежават добър нрав и проявяват учудваща отзивчивост, когато ги помолят за нещо, и са предани приятели. По същество кафявите мечки са “помагачи” и видимо са по–доволни от позицията си на подчинени, отколкото на издаващи заповеди, макар че общо взето предпочитат да са на свободна професия или да работят за себе си, вместо заедно с други хора, които не са им приятни.
Положителни черти: Проницателни. Точни. Аналитични. Скромни. Съчувствени.
Отрицателни черти: Суетни. Двулични. Симуланти. Досадни.
Професионални възможности: Изкуство. Счетоводство. Деловодство. Журналистика. Право. Медицина. Издателска дейност. Механика. Политика. Телевизия. Радио. Стенография.

Деца
В най–ранните си изяви кърмачетата–кафяви мечки са общо взето по–слънчеви в сравнение с по–голяма част от новородените – те са това, което наричаме “добри бебета”. В детството си са лесни за гледане и рядко създават неприятности. Детето кафява мечка има нужда от нежност. То обича ритуалите и реда, защото те му дават необходимото чувство на сигурност. Дезорганизираността, бъркотията и липсата на ясен учителски авторитет травматизират детето кафява мечка до такава степен, че могат да му причинят не само тревоги, но и болести. Кафявите мечки изпитват нужда да знаят къде се намират.

Родители
Кафявите мечки обикновено стават предани и съзнателни родители. Майката–кафява мечка е взискателна към децата си относно чистотата и спретнатостта и лесно се разстройва, когато се завръщат мръсни или внасят кал по чистия под. Но макар и строга, тя притежава нежност, която предразполага децата £.
Бащите–кафяви мечки също се отнасят сериозно към родителските си задължения. Те своевременно, дори с цената на жертви, полагат грижи за насърчаване и подпомагане на децата си да завършат образование и да развиват способностите и наклонностите си.

6.12. Любов
Тъй като кафявите мечки не изразяват лесно своите съкровени мисли и скриват истинските си чувства под маската на очевидно безразличие, те често остават неразбрани. Те се затрудняват от прилива на чувства, които напират в тях, и в опита си да ги преодолеят изглеждат сдържани и дори студени. Следователно, на кафявите мечки е необходимо време, за да установят трайни взаимоотношения, но след като намерят истинската си любов, верността им е пословична.
Кафявите мечки са мили и нежни любовници, като се любят бавно и внимателно.
Те много държат на морала и макар че бракът и семейството са важни за тяхното чувство на сигурност и психологическата им стабилност, склонни са да се разделят или да потърсят развод, ако партньорът или партньорката излизат прекалено често от правия път.
Съвместимост: Кафявите мечки са съвместими с гъската и бизона (лицата, родени между 22 декември–19 януари и между 20 април–20 май).
Духовна алхимия: (–) Основната духовна сексуалност на кафявите мечки е женска, което означава, че те са склонни да бъдат интровертни, отзивчиви и грижовни.

6.13. Здраве
Стомашните разстройства, проблемите с червата и обривите по кожата, от които страдат кафявите мечки, навярно са физически реакции на забраните и ограниченията, които сами си налагат, често поради прекалено голямото внимание, което отделят на дребни и незначителни въпроси, които допускат да прераснат в големи проблеми.
Умственото напрежение може да се отрази на стомаха, така че кафявите мечки са предразположени към язви и колити. Ръцете и краката им също са уязвими към нараняване.

6.14. Подходящи цветове: Кафяв и виолетов
Почвата е кафява, кафяви са скалите – материята има кафяв цвят, затова хората, свързвани с този цвят, имат материалистично отношение към живота. Това предполага труд, усилена продуктивност, затова тези хора общо взето са съзнателни, работливи и надеждни, и проявяват постоянство в начинанията си. Кафявият цвят е знак за необходимост от материална сигурност и “собственост”. Хармоничният дом и личното пространство, в което да се оттеглят и да бъдат в безопасност, е от съществено значение за кафявите мечки.
В своите по–светли нюанси, кафявият цвят носи топлина и желание да помогнеш на ближните и неоправданите. Той е знак, че можеш да предприемеш работа, която другите не желаят да свършат. Неговите по–тъмни отсенки са знак за непримиримост, инертност, инат и умствена ограниченост. Подобно на зеления цвят, кафявият носи силата на равновесието. Той е цвят, тясно свързан със земята, който поставя ударение върху практическите качества.
Върху кафявите мечки оказва влияние и виолетовият цвят, който е ориентиран към духовния край на спектъра и помага да се свърже материалното с нематериалното, обективното със субективното. Това е цветът, който увеличава духовните аспекти на човека и помага за коригиране на дисбаланса, който се получава при прекалено силното ударение върху материалните аспекти на живота.
Това е цветът и на чувствителността – на хората, които бързо се повлияват от настроенията на другите и от атмосферата на околната среда, на хората, които се нуждаят от време, за да размислят, преди да се въвлекат в поредица от действия, започнати от друг или преди да се оттеглят от ситуация, в която се чувстват ограничени или хванати в капан.
Виолетовият цвят се свързва с очарованието и фантазията. И когато кафявите мечки започнат да фантазират и да дирят отдушник от практическата действителност, заживявайки в мъглявия свят на мечтите, нужно е да потърсят баланса, който може да им донесе кафявият цвят, намиращ се в най–физическия край на спектъра.
Музикален резонанс: Кафявите мечки са настроени на нотата сол.

6.15. Благоприятни периоди
Най–добрите месеци на годината за кафявите мечки са 22 август–21 септември, 22 декември–19 януари и 20 април–20 юни.
Най–добрият ден на седмицата е сряда.
Най–добрият период на деня е от 13 до 15 часа.

6.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание
Вечният стремеж на кафявата мечка да търси най–добрите начини за изграждане на взаимоотношения във физическата и практическата сфера фактически е израз на подсъзнателното желание да се открие местонахождението на семето на духовността, която се крие в материята. Така че нестихващият ежедневен практицизъм представлява всъщност дирене на съвършенството на една вътрешна реалност, в която се крие истинската сигурност.

6.17. Духовна алхимия
При кафявите мечки земята е силата, намираща проявление посредством работа и служене, а водата е силата, която носи способността за натрупване на знание чрез един или друг опит, и която е отзивчива към мнението и чувствата на другите и извлича полза от тях. Ударението се поставя върху необходимостта от баланс, защото земята се нуждае от вода, за да даде плодове, а водата има нужда от земята, за да удовлетвори желанието си да служи на някого. Нужно е тези две сили да бъдат в равновесие. Прекалено много земя ще доведе до суша и безчувственост, а прекалено голямото количество земя и вода се превръща в кал и води до нестабилност. Ако има равновесие, има растеж, плодородие и радост.
Влиянието на посоката е положително, с движение от горещо към топло (+ +), а елементната полярност е отзивчива при водата (–) и при земята (–). Духовната сексуалност е женска (–), така че личността клони повече към пасивност и отзивчивост.

6.18. Предизвикателства на живота
Хората, свързвани с кафявата мечка, трябва да се научат да не позволяват на тяхното желание за стабилност да се превърне в непреклонност и инат, в противен случай ще попаднат в дяволския кръг на вечното повтаряне на проблеми и трудности.
Една от целите на живота им е да докаже нуждата от балансиране на мечтите и реалността и по този начин да се научат да правят разлика между това, което има истинска стойност, и онова, което е обслужвало някаква временна цел.
Трябва да култивира: Оптимизъм. Толерантност Яснота.
Трябва да избягва: Скептицизъм. Меланхолия. Глупава сантименталност. Залитане по незначителни подробности. Дребнавост. Липса на деловитост.

6.19. Основна задача и жизнен път
Основната функция на кафявите мечки е разграничаване. В живота си те се научават да откриват нещата, които притежават истинска стойност, да ги задържат, усвояват и складират в паметта си за бъдеща употреба и да елиминират всичко изкуствено и непотребно.
Но те отиват и отвъд своята вродена способност да разграничават нещата, за да разберат как действат. Задачата им е много по–голяма от това да задоволят любопитството си. Нужно е да открият елементите, които са част от творческия замисъл, за да ги подобрят и усъвършенстват.
Както дървото пуска корени, за да образува нови разклонения и да изследва пространството около себе си, така и кафявите мечки проникват в почвата на жизнения си път, за да открият нови способи чрез които да разширят проявите на вътрешния си Аз.
В този отрязък от пътуването по Колелото на живота ви очаква осъзнаването, че мъдростта не се постига чрез борба и завладяване, а само чрез пътешествие във времето. Тя идва с приемането, че това, което търсим, се намира на територията на собствения ни живот.
Осъзнаването на този факт ще ни доведе до примирение с това, което не може да се промени и ще ни помогне да влагаме енергия само в неща, които могат да се преобразят.
Основният урок на това пътешествие е приемането на мисълта, че търпението е предварително условие за всеки успех.

6.20. Триграмата Идзин: Джън, Събуждащият се гръм.
Родените по Времето на прибирането на реколтата са в южна – югозападната посока върху Колелото на годината. Триграмата на събуждащия се гръм символизира разширяващата се активност. Тя символизира растежа, който носи подобрение. Подсказва събуждането на творческия потенциал и раждането на нови идеи. Подчертава значението на концентрирането само върху една основна идея и желанието за претворяването на мислите в проявления.

6.21. Как да се отнасяме с кафявите мечки
Позовавайте се на практическата страна в техния характер. Проявете интерес към работата и грижите им да намерят благополучие. Помогнете им да видят идеите си от гледна точка на практиката.
Кафявите мечки не обичат липсата на сигурност и точност, така че не ги принуждавайте да чакат. Те са отзивчиви към истинската загриженост, привързаност и нежност. Ако подхождате твърде прибързано и емоционално, кафявата мечка навярно ще ви обърне гръб и ще избяга.


Гарван

7.1. Месец на раждане: 22 септември–22 октомври
7.2. Земно влияние: Време на падащите листа

Това е първият цикъл, който е повлиян от духа на Запада, първият период на есента, когато всичко в природата забавя своя ритъм и се прибира в себе си, готвейки се за сезона на съня и обновлението, който предстои.
Това е времето, когато дърветата ронят листата си и животните се преместват към местата за зимуване или започват да трупат запаси от телесна мазнина, за да имат сили да преживеят зимната летаргия, а птиците отлитат към по–топли страни.
Самонаблюдението е качеството, олицетворяващо това време, а хората, родени през този период, притежават умението да обръщат поглед навътре и да се вглеждат в тях, вместо да търсят външна реализация.

7.3. Слънчеви влияния

Есенното равноденствие на 22 септември е другата равновесна точка в слънчевия цикъл, когато денят и нощта се изравняват, за да отбележат “промяната на скоростта” в естествения ритъм на живота. Докато при пролетното равноденствие природата се хармонизира, за да премине с взрив към ново действие, сега тя се готви за почивка, защото слънчевата мощ намалява и тъмнината преобладава в годишния цикъл.
В древността това е било време за благодарност и съзерцание, време на признателност за реколтата, събрана през плодоносните месеци и време за наблюдение как Колелото на живота се върти към сезоните на външната пустота, за да подсети човек да погледне към вътрешната си същност, която го поддържа жив. Съотносителният знак в слънчевата астрология е Везни.

7.4. Влияещ вятър: Западен
Посока: Югозапад

Западните есенни ветрове носят цялата мощ на природата. От човешка гледна точка те носят повеите на зрелостта и олицетворяват средата на човешкия живот, за разлика от бурите от изпитания и грешки, които връхлитат върху нас в ранното юношество.
Това са ветровете, които действат като спирачка на човека, отдаден на чисто физическа активност, като му помагат да спре и да осъзнае постигнатото през живота си.
Западните ветрове са символ на ясната цел и посока на ума, на необходимостта да знаем накъде отиваме и на успокояващата увереност, че има сила, която стои зад нас и ни подкрепя.
Сила на Запада води човека към способността да се концентрира и самонаблюдава. Тя помага да отклоним ума от материалните към по–духовните аспекти на живота и да оползотворим всичко, което сме натрупали като познание в миналото.
Това е силата, която вдъхва решителност да осъзнаем вътрешните си сили и слабости и да ги поставим на изпитание. Тя ни дава смелостта да разширим обхвата на търсенията и да изследваме нови и непознати области.
Западът се свързва с есента и здрача, защото и двата периода предхождат обновлението. Той отразява зрелостта и символизира средата на човешкия живот.
Животинският тотем на запада е мечката гризли, най–могъщата мечка, която през есента развива трескава дейност в подготовка за летаргичния зимен сън.
Коренните американци уважавали мечката гризли като същество, което се самонаблюдава. Смятали, че тя обмисля внимателно действията си. Много племенни легенди разказват, че животното е способно да погледне не само в сърцето си, но и в сърцата на другите и по този начин да добие знания и мъдрост.
Мечката гризли е могъщо животно и в качеството си на тотем отразява безкористността на идеализма, мъдростта на самонаблюдението и силата, която извира от духа.

7.5. Влияещи елементи: Въздух със земя
Елементът земя притежава голяма поддържаща сила, това е елементът на постоянството и надеждността. Хората, повлияни от земята, са надеждни партньори, приятели и колеги.
Силата на земята носи вътрешния огън на упоритостта, който подбужда личността да дерзае отново и отново, за да се изправи от блатото на видимото поражение и да се втурне още веднъж напред, докато победата се появи в полезрението му.
Хората, родени по Времето на падащите листа, изпитват силното въздействие и на елемента въздух, който се проявява в тях чрез личната активност и чрез ума.
Въздухът стимулира и захранва с енергия, но се нуждае от свобода, иначе застоява и започва да потиска. Въздухът е свързван с умствената дейност и общуването, така че хората, родени през този период, навярно притежават жив ум, умеят да се изразяват с думи и идеи и са доста общителни. Тяхната земна стабилност обаче може да ги въвлече в ситуации, в които ще се чувстват ограничени и хванати в капан.
Както въздухът, който дишаме, може да бъде спокоен и освежаващ или гневно развихрен и сеещ разрушения, когато вилнее буря, така и хората, родени по Времето на падащите листа, носят мир и хармония, но ако нещо ги натъжи, могат да станат неконтролируеми и да развалят празника на другите.

7.6. Елементен клан: Пеперуден (въздушен) клан
Хората, родени през Времето на падащите листа, принадлежат към Пеперудения Клан и изпитват силното влияние на въздуха. Ето защо те винаги проявяват активност, винаги са в движение и често променят отношението си към нещата.
Хората от Пеперудения Клан са добри организатори и носители на нови идеи. Те възторжено общуват с околните.

7.7. Рожден и животински тотем: Гарван
По света има повече от сто различни видове гарвани, от черния евразийски Corvus, Corvus corax, до свраката Corvus monedula. Гарванът е масивна птица с черни пера, със здрава човка и силни крака. Това е една от най–приспособимите птици, която се аклиматизира към всяка околна среда. Гарванът е граблива птица, която живее значително време на земята и се изхранва със семена от посевите, корени на растения, плодове, мърша и дребни животни. Гарваните обикновено живеят по двойки или на групи. През зимата се събират на ята и споделят общи места за нощуване.
Независимо че фермерите ги възприемат като досадни птици, коренните американци уважават гарваните, защото те почистват боклуците и балансират процесите в природата. Гарванът е почитан като птица–учител поради способността си да се чувства у дома както в небесата, така и на земята и поради навика да живее в група – черти, които изглеждат съвсем човешки. Коренните американци вярвали, че гарванът осъществява връзка между човека и природата, затова възприемали всяка тяхна поява като послание.
Видът Corvus corax е най–едрият от гарвановия род. Има ромбовидна опашка и дълги остри крила, който могат да се разперят на 120 сантиметра, здрава и тежка човка и рунтави пера на врата. Строи гнездата си от клончета и пръчки високо по върховете на дърветата или върху скални издатини и атакува всяка птица, която дръзне да нахлуе в неговото пространство.
Подобно на своя тотем, хората, свързвани с гарвановия клан, не са самотници. Те се чувстват несигурни ако са сами и предпочитат компанията на околните, чувствайки се в безопасност, когато са в група. Затова работят по–добре в колектив, отколкото сами и се чувстват най–щастливи в рамките на сигурността, която им предоставя дадена организация. Притежават силно развито чувство за вярност към групата или организацията, към която принадлежат и са готови да я защитят с думи и дела. Подобно на гарвана, те са бдителни, дори подозрителни и не забравят никога миналите произшествия и инциденти. Понякога изглеждат направо страхливи и имат склонност да се измъкват от всяка ситуация, която предвещава опасност.
В древността гарванът е свързван с магията. Но за древните в магията няма нищо свръхестествено и свръхнормално. Тя е форма на проява на творческия дух във физическата реалност. Хората–гарвани притежават по–голяма способност от повечето хора да превръщат желанията си в действителност. В миналото гарванът е бил почитан като пазител и покровител на скритото знание. Подобно на своя тотем, хората–гарвани опазват чудесно поверените им тайни и на тяхната дискретност може да се разчита.
Гарванът е птица, която може да планира с часове над планини и гори, използвайки крилата си. Той е много чувствителен към промените в атмосферата. Хората гарвани сякаш се реят в точката на уравновесяване между различни посоки – една почти неутрална точка. Поради тази своя склонност те често са нерешителни и бавно взимат решения, било то, когато избират каква дреха да облекат или когато определят курса си на действие. Те са умели при оценката на качествата и предимствата на всяка алтернатива, пред която са изправени и основният им проблем е вземането на решение. След като вземат решение обаче, действат активно и неуморно.

7.8. Растителен тотем: Бръшлян
Бръшлянът (Hedera helix) е издръжливо, вечнозелено, катерливо растение, което се оплита спираловидно около ствола на някое дърво и разцъфтява в тъмната част на годината. Неговите тъмни, подобни на кожа листа, имат от три до пет заоблени краища. Цветовете му се появяват от август до октомври и имат кълбести, зеленожълти съцветия. Ражда дребни безкостилкови плодове, които узряват през зимата, осигурявайки храна за гладните птици.
Растението се използва за лечение, но много предпазливо, защото е отровно. Употребява се за приготвяне на мехлеми за облекчаване на страданията при кожни заболявания.
Бръшлянът олицетворява прераждането и възстановяването. В традициите на европейските народи той е бил възприеман в двойка с бодливата зеленика (бръшлянът изразява мъжкото начало, а бодливата зеленика – женското). Неговата издръжливост и прилепчивост, способността му да се запази вечно зелен, символизира вечната способност на живота да продължава.
Бръшлянът е неоценим помощник на гарваните. Във време на неприятности и промени той им дава сили да проявят упорство и постоянство.
Бръшлянът се използва за символично построяване на арка, която свързва смъртта с прераждането, показвайки, че това, което изглежда край, не е нищо друго, освен ново начало.

7.9. Минерален тотем: Азурит
Азуритът е меден карбонат, съставен от непрозрачно синьо вещество с метален отблясък. Това е камък с нежно и спокойно трептене, което го прави особено полезен за съсредоточаване при медитация. Не е симетричен и гладък като структура, но е красив в привидното си несъвършенство. Самата му структура ни учи, че всяка същност, както и да изглежда, носи вътрешен потенциал за усъвършенстване.
Подобно на азурита, гарваните притежават нежен аспект на характера, който им позволява да привеждат в хармония средата, в която попаднат.
Гарваните трябва да носят азурит, защото ще им помогне да се свържат по–добре с енергията на земята и да получат прозрение за собствената си природа. Камъкът може да им помогне да разширят своето осъзнаване и далновидност. Може да се носи като пръстен, за предпочитане на дясната ръка, или просто в джоба или чантата.

7.10. Тотем на полярността: Сокол
Както своя рожден тотем, гарваните са способни да връхлитат от едно място на друго, от ситуация, в която чувстват сигурност и материална обезпеченост, към други, насочени към духовните сфери. Техният проблем е липсата на последователност и една вътрешна противоречивост, която ги прави подозрителни и колебливи при вземането на решения. За да добият равновесие, те се нуждаят от далновидността, безстрашието и двигателната сила на сокола.
След като намерят точката на своето равновесие и се научат да използват ефективно енергията си, гарваните могат да бъдат много полезни за околните, защото изпитват удоволствие да споделят наученото.

7.11. Проявление на личността

Възрастни

Като неуморни, добродушни, артистични и приказливи същества, гарваните са хора, които изпитват удоволствие от нови неща и нови преживявания. В тяхната неуморност обаче липсва суетене и безцелно препускане нагоре–надолу. Просто след като изследват определени възможности и отношения, те са нетърпеливи да преминат нататък.
Общо взето са сърдечни и приятни хора, но лесно се влияят от атмосферата на мястото или от психологическия климат, създаден от някой човек или група хора и ако той е враждебен и груб, са склонни да станат мрачни, унили и раздразнителни.
Гарваните по–лесно показват двете страни на своя характер от повечето хора. Понякога са весели, общителни и забавни. Друг път са досадни, свадливи, упорити и навъсени. По подобен начин в определени периоди могат да влагат цялата си жар и енергия в работата, и дори да създават впечатление, че се опияняват от нея, но когато решат да отдъхнат, нежеланието им да започнат работата отново ги прави инертни и дори мързеливи. Гарваните имат нужда от презареждане на батериите от време на време, и след като го сторят, обикновено се захващат ентусиазирано с работата, за да £ се отдадат изцяло.
Гарваните ненавиждат бъркотията и безредието. Обичат нещата им да са подредени и резултатни, както на работното място, така и в къщи.
Тъй като са сговорчиви, гарваните обикновено се приспособяват добре в групи и техният такт и дипломатичност помагат за обединението на хората и превръщането им в хармоничен екип. Гарваните не са самотници. Могат да изпаднат в нервна депресия, ако работят сами или ако ги оставят сами да си блъскат главата. Те са жизнени, когато работят в група или с партньор. Гарваните просто имат нужда да споделят.
Гарваните ненавиждат караниците, споровете и емоционалните бъркотии. Тяхната склонност да бъдат добре с всички може да доведе до обвинения в двуличие. По природа са добри посредници.
Стремежът към намиране на баланс и справедливост е в резултат от мястото, което заемат върху Земната паяжина – периодът на здрача в дневния цикъл, когато природата стига до точката на равновесието, и периодът на есента в годишния цикъл, когато денят е равен на нощта. Както те са повратни точки в природния цикъл, така гарваните са повратна точка в цикъла на духовната еволюция – балансирани между материалния и физическия свят, между това, което може да бъде видяно и усетено с физическите сетива и сферата на невидимото, уловима единствено с помощта на духа. Така макар и да са практични и здраво стъпили на земята, гарваните проявяват дълбоки интереси към тайнствата на живота.
Положителни черти: Идеалисти. Дипломатични. Романтични. Сговорчиви. Приветливи. Отзивчиви.
Отрицателни черти: Злопаметни. Лекомислени. Наивни. Меркантилни
Професионални възможности: Изкуство. Антикварство. Авиация. Архитектура. Инженерство. Механика. Военна служба. Живопис. Политика. Здравеопазване.

Деца
Бебето гарван обикновено е приятно, ведро, кърмаче, което печели сърцата на околните. Като кърмачета гарваните са по–малко капризни и раздразнителни от мнозина техни връстници и лесно се задоволяват и усмихват.
В по–ранната си възраст детето–гарван проявява нежелание да взема решения. То предпочита да не бъде изправяно пред избор, независимо дали става въпрос какво да яде или да облече или с какво да си играе. Не че изисква всичко да му бъде налагано, просто се нуждае от насочване, за да направи избор. Детето–Гарван не се втурва да решава само.
Това колебание може да продължи, когато детето поизрасне и е възможно да бъде сбъркано с инат, докато всъщност е предпазливост. Децата–гарвани искат да се харесват, но ако се отнасяме неумело с тяхната колебливост, тази черта може да се превърне в страх от правене на грешки и неправилни преценки.

Родители
Гарваните обикновено не се втурват да стават родители. Те предпочитат да изчакат, докато изградят добре обзаведен дом, преди да създадат семейство.
Мъжът–гарван е всеотдаен баща, който има силен авторитет сред домочадието.
Майката–гарван е грижовна и нежна, но твърда, когато е необходимо, и децата остават винаги на второ място след партньора £.

7.12. Любов

Гарваните са романтични и толкова бързо се влюбват, че са склонни да се отдадат на партньора си, преди да са установили твърди взаимоотношения с него и след това да съжаляват.
Те мечтаят за съвършена любов, но в света на практическата реалност откриват, че съвършенството се намира много трудно и при своето търсене на идеален партньор изглеждат капризни или флиртаджии.
Мъжът–гарван е чаровен, внимателен и дълбокомислен, умее да изрича всички подходящи неща, които карат жената да се чувства щастлива. Жените–гарвани умеят да бъдат нежни и прелъстителни и проявяват нежна женственост, която привлича мъжете, но никога не оставят емоциите им да вземат връх в преценките им по практическите въпроси.
Сексът е важен за гарваните, макар че може оживлението на ухажването и нежната увертюрата преди половия акт да ги възбуждат повече от самия него. Те обикновено са нежни и кротки любовници, но имат сексуален апетит, който някои хора възприемат като прекален.
Съвместимост: Гарваните са съвместими с видрата и елена (родените между 20 януари–18 февруари и между 21 май–20 юни).
Духовна сексуалност: (+) Основната духовна сексуалност на гарваните е мъжка, така че те са енергични и инициативни, с интереси, насочени към външния свят.

7.13. Здраве
Прекаленото задоволяване на собствените желания е най–голямата заплаха за гарваните. Органът, който най–много бива засегнат, са бъбреците. Гарваните могат да имат и проблеми с мускулите в долната част на гърба.
Упражненията за диафрагмата и областта около кръста влияят много благотворно върху гарваните, защото това е зоната, която отделя горната и долната половина на тялото и е балансиращата точка в организма.

7.14. Подходящ цвят: Син
Синият цвят се взира отвъд особеностите на физическото съществуване, защото е баграта на небето, която изследва необятния свят на духовността. Океаните и моретата също са сини, затова хората, които се намират под влиянието на синия цвят, проявяват афинитет да достигнат чрез наблюдение дълбините на мъдростта и осъзнаването.
Синият цвят подсказва копнежа по спокойствие и преданост. Той отпуска и облекчава напрежението, като същевременно стимулира духа и подобрява лошото настроение. Затова хората, повлияни от синия цвят, са приспособими и контактни.
Синият цвят символизира хармонията и истината и олицетворява духовността и космическата енергия. Това е баграта, която издига съзнанието до духовните нива, а ако присъства в човешката аура, тя е белег за почтеност, искреност и състрадание.
Синият цвят донася на родените по Времето на падащите листа спокойствие на духа, което води до системност и предотвратяване на спорове. Синият цвят привлича съзнанието да се вгледа навътре, за да открие истинските стойности на живота.
Хората, свързани със синия цвят, притежават силно чувство за дълг и вярност. Те са чувствителни към нуждите на ближните и проявяват общителност и грижливост.
Синият цвят символизира мира, затова хората, които са повлияни от него, обикновено са дипломатични и дискретни. Те умеят да изглаждат спорове, да обединяват противопоставящи се страни и да създават хармонични отношения. Подобно на синия цвят, гарваните се сливат добре със средата, общо взето са общителни, приятни и се разбират добре с околните.
Музикален резонанс: Гарваните са настроени на музикалната нота Ла.

7.15. Благоприятни периоди
Най–добрите месеци на годината за гарвана са 22 септември–22 октомври, 20 януари–18 февруари и 20 май–20 юни.
Най–добрият ден на седмицата е петък.
Най–доброто време през деня е от 15 до 17 часа.

7.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Външната цел на гарваните е сътрудничество в стремежа им към хармония и красота.
Гарваните се намират в онази точка на духовно развитие на човека, която се асоциира с паузата между туптенето на сърцето и с мястото, в което махалото се задържа за миг в равновесно положение. Това е състояние на статично равновесие преди промяна. Целта на равновесието е да предопредели новото действие. Това не е бездействие, а състояние, което поражда нов цикъл, ново пулсиране.
Вътрешното желание на гарваните е да открият момента на промяната, на решението, онази равновесна точка, когато ин се променя в ян. Затова една от задачите в живота на гарвана е да заеме постове, където трябва да се вземат мъдри и добре обмислени решения.

7.17. Духовна алхимия

Гарваните са под влиянието на въздуха – елементът на ума и на онази сила, която е в постоянно движение – и на земята, която е елементът на практическата реалност.
Ако има прекалено много въздух, гарванът живее във фантастичния свят на идеите, които съществуват само в ума му. При прекалено много земя, гарванът затъва в ограничения. Гарванът трябва да балансира двете посоки, за да могат мечтите, родени от влиянието на въздуха, да докоснат земята и да се претворят в реалност.
Влиянието на посоката се изразява в движение от топло към студено (+ – ), елементните полярности са земя (–) и въздух (+), а духовната сексуалност е мъжка (+), подчертаваща склонността на личността към действие и външна активност.

7.18. Предизвикателства на живота
Гарваните ще се озовават в ситуации, в които ще бъдат зависими от други хора и ще им се наложи да търсят консенсус. Трябва да си вземат поука от повторението на едни и същи ситуации в живота им, да се научат да вземат решения и да поемат лична отговорност за собствения си живот. Това означава да придобият умение да сътрудничат с другите и да споделят с тях опита си, без да загубят своята индивидуалност и независимост.
Трябва да култивират: Решителност. Постоянство. Безпристрастност. Изящност. Артистичност.
Трябва да избягват: Нерешителност. Зависимост от другите. Лековерност. Непостоянство. Пресметливост.

7.19. Основна функция и жизнен път

Основната функция на гарвана е хармонизиране чрез обединяване. Казано с други думи, откриване на нови източници, посредством хармонията на споделянето.
В различните речници дефиницията за хармония гласи “Обединяване на различни ноти, повърхности и обекти, за да образуват една системна и уравновесена цялост”.
Посредством опита и усъвършенстването на способността да виждат нещата от перспективата на другите и чрез култивиране на умението да обединяват привидно противоположни гледни точки, гарваните ще успеят да организират многобройни сдружения, способни да развиват дейност на различни нива. По този начин ще издигнат собствената си духовна еволюция на по–високо и по–чувствително ниво.
Жизненият им път води към осъзнаване на необходимостта от почтеност при вземането на решения и действия, защото всяко действие създава равно противодействие, което рикошира към извършителя и създава бъдеща кармична зависимост. В природата има една висша справедливост, затова всяко действие води в последна сметка до равностойна компенсация.
Главната задача на хората, които следват този път, е умението да правят разлика между принципите и страстите си.

7.20. Триграмата Идзин: Джън. Събуждащият се гръм
Хората, родени по Времето на Падащите Листа, се намират в югозападната посока на Колелото на годината.
Видът на триграмата, с нейните две прекъснати линии отгоре и непрекъсната линия отдолу, понякога се оприличава с чаша, а чашата символизира идеята за вместимост и възприемчивост. Тя напомня съд, в който могат да бъдат смесени идеи, за да образуват едно хармонично цяло.
Триграмата Джън символизира необходимостта от дейност, която, подобно на гръмотевица, възвестява настъпването на промяната, следваща хармоничния ред и ритъм на природата. По същество, тя изразява желанието за успех.

7.21. Как да се отнасяме с гарваните
Не обърквайте приветливостта на гарваните с обич. Придържайте се към поставения в момента въпрос. Гарваните обичат да им се обяснят нещата ясно и логично и ненавиждат празните приказки и глупости почти толкова, колкото погълнатият от работа продавач. Не се включвайте в неприличен разговор, ако в групата има гарван. Гарваните се обиждат от вулгарността, макар да са прекалено дипломатични, за да проявят чувствата си.



Змия

8.1. Месец на раждане: 23 октомври–22 ноември
8.2. Земно влияние: Времето на мраза

Хората, родени през Времето на мраза, са пълни с идеи и ентусиазъм, но когато позволят на енергията си да изтече неконтролирано, плановете им се оказват “смразени” от хладния прием на външния свят. Затова е нужно да постигнат хармония между емоциите и интелекта, за да протича спокойно потокът на енергията.
И обратното – налага се да осъзнаят, че понякога е по–разумно да оставят идеята в латентен, “замразен” вид до настъпването на подходящи условия за развитие. Усвояването на изкуството да изберат подходящ момент е един най–големите уроци на живота, който трябва да научат родените в този период. Те имат прекрасни идеи и добри намерения, но много често търпят разочарования, защото са се опитали да ги реализират в неподходящо време. Тяхното нетърпение да изтласкат идеята извън себе си е най–големият им недостатък.

8.3. Слънчеви влияния
Хората, родени пред този период, се свързват със залязващото слънце, с есенния сезон и зрелостта на човешкия живот. Те се съгласуват и настройват в унисон със силите на сумрака, които променят земята и дават сили на стремежа им към свобода и идеализъм. Притежават любознателен дух, който ги тласка да разкрият целта на съществуването и стремейки се да открият тайната на живота, постигат истинска зрелост.
Природата по това време на годината ни помага да осъзнаем как се проявява принципът на преобразуването и възстановяването, който оказва силно въздействие върху родените по това време. Въпреки че есента е сезонът на падащите листа и голите дървета, падналите листа се разлагат, за да дадат хранителни вещества на земята и да помогнат за бъдещото развитие на растенията, от които произхождат. Мразът напомня за смъртта, чийто символ е зимата. Когато се затопли обаче, той се превръща във вода и се възстановява незабавно.
Една от основните точки от целия годишен цикъл се намира в разглеждания период. В древността била почитана като времето, когато старата година завършва и започва новата. Този период на здрач носи и друго значение за древните народи. Той бил разглеждан като пространството между двете царства – между видимия свят и невидимата вселена на духа.
Този момент от годината е честван в навечерието на първи ноември. Древните келти го наричали Самен – краят на лятото. Празненството продължавало през цялата първа седмица на ноември. Палели се огромни огньове на открито, в които символично изгаряли грижите и неприятностите, натрупани през изминалата година и тогава празникът е имал далеч по–голямо значение от празника, който се празнува в наши дни и отбелязва заговора на Гай Фокс, който е направил опит да вдигне във въздуха парламента. Самен е моментът, в който човек се освобождава от всички неща, които са изпълнили задачата си и вече не са нужни, освобождава се от всичко, което го дърпа назад, за да може да настъпи моментът на обновление. Огньовете били използвани за изпичане на месото на животните, негодни да преживеят зимата. В този период хората виждали резултата от упорития си целогодишен труд.
Както здрачът е един междинен период, който разделя деня от нощта, и както есента се вмъква между лятото и зимата, така Самен символизира онази пролука във времето, когато видимото и невидимото царство се докосват. Това е и време за възпоменание на хората, които са напуснали земния живот. Период, когато движението на земните приливи и отливи сближава духовното и физическото измерение и липсата на починалите близки е много остро осезаема.
Християнската църква се опитва да унищожи стария фестивал, като определя 1 ноември за Деня на Вси Светии – Хелоуин – и превръща Самен в Ден на всички заминали си от този свят души. Някогашният фестивал е бил изопачен, като го свързали с демони, вещици, таласъми и вампири. По–късно Хелоуин става много популярен, особено в САЩ, като празник, пълен с различни забавления – дегизиране с маски и костюми, носене на фенери от тикви и репи и др. На носещите маски – обикновено деца – се дават сладкиши и бонбони, за да не сторят някоя пакост. Така се прокарва идеята за умилостивяване на злите малки демони, а това извращава и опошлява истинското значение на древния фестивал.
Съотносителният знак в слънчевата астрология за родените по това време е Скорпион.

8.4. Влияещ вятър: Западен
Посока: Запад

Западните ветрове помагат на родените през този период да се приспособят и да се чувстват удобно, независимо дали се занимават с материалните блага или с откриването на духовни принципи и ги призовава да предадат познанията си за тези светове на околните.
Западът притежава силна енергия и мощ. Това е посоката на самонаблюдението и себичността, затова неговата сила извира по–скоро отвътре, отколкото отвън, и има способността да разкрива скритите принципи и качества на нещата. Това е силата, която дава емоционална устойчивост.
Тотемът на запада е мечката гризли, която съчетава в себе си сила и нежност – две привидно противоположни, но взаимно допълващи се качества, жизнено необходими за духовното развитието на хората от нашето време. (Виж. предходната глава).

8.5. Влияещи елементи: Вода със земя
Земята дава храна, а храната е енергия, чрез която нещата добиват материално проявление или изчезват отново в други светове. Макар че е носител на стабилност и устойчивост, основното £ свойство е способността за трансформация. Аспектът на преобразуването е от особено значение за хората, родени през Времето на мраза, защото целият им живот се състои от промени и обновление.
Издръжливост, съобразителност и постоянство са качествата, които се свързват с елемента земя.
Влиянието на елемента вода се асоциира с плавност, гъвкавост и приспособимост – качества, които родените през този период трябва да придобият.

8.6. Елементен клан: Клан на Жабата (воден)
Хората, родени през Времето на мраза, спадат към Клана на Жабата и се свързват тясно с елемента вода. Изключителната подвижност на техния характер ги кара да се увличат по нови идеи и експерименти. Те притежават способността да влагат духа и свежестта на новото във всеки проект, в който участват, но рядко се задържат достатъчно дълго, за да пожънат плодовете на своите усилия, предпочитайки “да отплават” в търсене на нов опит.
Хората от Клана на Жабата черпят енергия от творчески и духовни източници и я препращат в области, където има нужда от енергия. Макар че са практични и земни, и изпитват удоволствие от съприкосновението с материалния свят, рядко се задоволяват с него и винаги са склонни да изследват неосезаемите измерения на живота.

8.7. Рожден и животински тотем: Змия
Змията е влечуго, което се приема със ужас и отвращение от народите на бялата раса в Европа и често е ненавиждана от някои от тях, но коренните американци се отнасят към нея с голямо уважение, защото вярват, че тя притежава много ценни качества. За тях змията символизира способността за трансформация и обновление, посредством честата смяна на собствената си кожа.
Змията е лишена от крайници, но е способна да върви, движейки се напред–назад чрез люспите по корема. Има разтягащи се челюсти и зъби, които се наклоняват навътре, към задната страна на устата. Храни се с плъхове, мишки, гущери и жаби, обича също и насекоми.
Нейният вилообразен език е прецизен сетивен орган, които усеща мириса и вкуса на предметите и е много чувствителен към трептенията. Змията сменя периодично кожата си, като обновява тъканта, от която са изградени тялото и люспите £.
Подобно на змиите, хората, родени през Времето на мраза, са склонни към драматични промени в живота си, като захвърлят минали връзки и отношения, за да започнат нови.
Хората, чийто тотем е змията, предприемат тези промени, ръководени от най–добри съображения, но понякога не избират подходящото време и си причиняват ненужни травми и страдания. Важна задача в живота им е да усвоят изкуството да определят подходящия момент за всяко нещо. Промяната при тях не винаги върви гладко, но хората–змии съумяват да се адаптират към новата ситуация и да извлекат максимална полза от нея.
Както змиите имат остро зрение и са способни да гледат жертвата си с хипнотизиращ поглед, който я смразява на място, така хората–змии са склонни да гледат право в очите, с поглед, който сякаш прониква толкова дълбоко, че някои събеседници изпитват неприятно чувство и се разстройват. Те умеят да се взират в глъбините на душата и да разкриват тайните на човешката същност.
Коренните американци уважават змията като същество, което много рядко се гневи, затова за тях тя е символ на толерантността. Много често хората с тотем змия биват въвлечени в ситуации, които им помагат да култивират своето търпение и толерантност.
В древността змията е била покровителка на различни тайни школи и общества, като пазела знанието и мъдростта от ръцете на непосветените и хората с нечисти мотиви. Змията е покровителка и на халюциногенните растения, а хората–змии могат да помогнат на тези свои близки, които злоупотребяват с алкохол и наркотици.
Змията, трансформираща се в летящ змей, е любим бог на древните маи. Това не означава, че хората–змии се превръщат в “богове”, но те носят един изконен стремеж, които ги тласка напред и нагоре, в колкото и враждебна ситуация да се намират. Това е много типична черта на характера им в този живот, която ги тласка до края на дните им към стремеж за преобразуване и развитие. Често хората–змии търсят промяната от чисто егоистични подбуди, търсейки полза само за себе си, без да споделят с другите градивната енергии, която носят. Затова една от задачите им в живота е да преодолеят навика да нараняват, и да го заменят с умението да лекуват и да носят светлина и надежда.
В индуизма бог Шива символизира този принцип, отразен в легендата, в която свитата на кълбо змия се превръща в гирлянда от цветя и го обгръща с красота.

8.8. Растителен тотем: Магарешки бодил
Магарешкият бодил има дебели, бодливи листа и плътни съцветия с пурпурни цветове. Притежава дебело, нишковидно стебло и обикновено расте на туфи, като стига на височина от 30 до 80 сантиметра.
Съвременният човек възприема магарешкия бодил като безполезно растение, но коренните американци са го почитали заради безбройните му полезни качества. Използва се за лечението на много заболявания, като е особено ефективен при смущения в храносмилателната система. Прилага се успешно срещу всякакви отравяния.
Подобно на магарешкия бодил с неговите бодли, змиите също притежават механизъм, който пречи на хората да се приближават много близко до тях и да разберат какво мотивира поведението им. В резултат на това змиите често остават неразбрани и тяхната истинска стойност се подценява. Нуждата да се държат хората на разстояние се дължи на чувството им за уязвимост.
Един от уроците, които змиите трябва да научат от жизнения си опит, е умението да се вкореняват дълбоко в земята – подобно на своя тотем магарешкия бодил – защото само тогава огромната им енергия ще може да бъде канализирана правилно. Както при магарешкия бодил, израстването им зависи от начина, по който развиват талантите и способностите си.
Магарешкият бодил е много богат на витамини. Коренните американци белят корените му и ги ядат сурови, а семената му консумират сурови или печени. Листата му се изсушават и се използват като билков чай.

8.9. Минерален тотем: Аметист
Аметистът е прозрачен кристален кварц със светло виолетов, тъмно виолетов или пурпурен цвят. Цветът му се дължи на наличието на манган и железен сулфоцианат, а силата му – на намиращия се в него титан.
Титанът е химически елемент – метал, с висока твърдост и устойчивост, затова неговите сплави се използват за построяване на космически ракети. Името му произхожда от митологичния великан Титан, надарен с огромна сила и мощ, който се бори да се освободи от подземното царство. Аметистът е помощник на всички устойчиви и борбени човешки стремежи, които събуждат порив за духовно разкрепостяване и творческо мислене. Той се слави със способността да оказва подкрепа на своя носител във взаимоотношенията му с хора, имащи власт и авторитет – с други думи, с високопоставени личности.
В древността се е считало, че аметистът осигурява защита срещу опияняване, но не от силни напитки, а защита от опити за манипулация на “очарователни” хора, които се стремят да добият контрол над другите. Аметистът се използвал като защитно средство, защото обвива своя носител с фин сноп енергия, която действа като предпазен щит за отбиване опитите на друго лице да разпростре властта си над него. Аметистът носи много силна енергия и това го прави добър помощник при медитация, защото отваря вътрешното зрение (проницателността) и придава на притежателя си духовна сила. Базирайки се на древния опит, християните придават на аметиста религиозно значение и го използват за направата на епископските пръстени. Енергийният модел на аметиста има успокояващ ефект върху емоциите и помага за балансирането на енергията и на физическо ниво и на фините нива, така че всеки емоционално уязвим човек може да получи помощ от камъка и да изпита хармонизиращото му въздействие.
В Северна Европа съществуват легенди, разказващи за способността на аметиста да осигури защита срещу бури и светкавици. Един шаман ми разказа, че коренните американци, които много обичат живота на открито, са забелязали, че светкавицата никога не поразява човек, носещ аметист.
Енергийната решетка на аметиста действа като филтър за абсорбиране и отблъскване на вибрации, които са вредни за носителя му и усилва трептенията, които са полезни; така той може да се използва като център за фокусиране на енергията. Той не въздейства върху определена чакра, а директно върху енергийното тяло на този, който го носи. Тези качества превръщат аметиста в символ на смелостта и трансформацията. Змиите проявяват част от тези качества, особено ако се озоват във враждебни ситуации. Минералът е помощник на всички хора, особено на тези, чийто тотем е.

8.10. Тотем на полярността: Бобър
Змиите често проявяват нежелание да разкриват пред другите, дори пред любимите си хора, съкровените си чувства и тайните на сърцето, затова околните ги считат за потайни и мистериозни. Те създават впечатление, че се разделят със старите си вярвания и идеи с голяма лекота, и са способни да загърбят миналото с безгрижие. В действителност, те се потапят изцяло във всяка нова ситуация, но не са толкова непостоянни и приспособими, колкото изглеждат и в действителност. Промяната може да им причини много вътрешни сътресения. Мощната им целеустременост е едновременно тяхна сила и тяхна слабост.
Бобрите могат да помогнат на змиите да намерят своята равновесна точка, защото притежават качества като търпение, устойчивост и стабилност, от които змиите се нуждаят. Притежават също и чувство за хумор, а то е много важно за постигането на равновесие. Змиите трябва да се научат да не приемат живота толкова на сериозно.

8.11. Проявление на личността

Възрастни
Тъй като по природа са тайнствени, чувствени, амбициозни и импулсивни, змиите се открояват като сериозни, ярки и решителни личности.
Те са хора на крайностите, могат да достигнат до висините на материалните, умствените и духовните ценности, но са способни да се спуснат и в дълбините на упадъка. Обикновено, когато пропадат, го правят стремглаво, а после изведнъж от дъното на мрака и отчаянието намират сили да се изправят, да се отърсят от праха и да започнат да се изкачват отново към върха. Със змиите никога не е “свършено”, защото те в най–изненадващ момент се връщат на сцената. Тяхната игра в живота се нарича вечно възраждане. Личността им е магнетична и може да бъде опустошителна за някои хора. Техните проницателни очи и хипнотизиращ поглед са в състояние да проникнат дълбоко в душите им и да ги смутят.
Змиите изпитват силни чувства, но успяват да ги скрият зад хладната фасада, което е типично за тяхната предпазлива и потайна природа. Те са една очарователна смесица от противоположности. Могат да бъдат по детски наивни или остро критични, импулсивни или рационални, възторжени или летаргични, толерантни или фанатични, със склонност към духовното или материалното начало. Каквито и да са, змиите никога не вършат нищо половинчато. Тяхната ярка индивидуалност ги прави склонни към искрена обвързаност и към внезапно скъсване на връзките. Притежават добри аналитични способности, които им позволяват да се ориентират добре – качество, даващо им възможност да действат ясно и решително.
Подобно на своя тотем, хората–змии се движат бавно и внимателно върху гладка повърхност, но тръгват по–бързо, когато теренът е грапав. Те осъществяват най–големия си напредък, когато срещат пречки по пътя си, на които отвръщат с предизвикателство.
Змиите са щедри не само с парите си, но и по отношение на времето си. Обичат да се обграждат с лукс и понякога прекаляват в задоволяването на капризите си, отдавайки прекомерно значение на храненето, алкохола и секса.
Положителни черти: Целеустременост. Решителност. Проницателност. Енергичност. Богато въображение.
Отрицателни черти: Ревност. Злопаметност. Инат. Упорство. Потайност. Подозрителност. Несдържаност.
Професионални възможности: Всички изкуства. Полицейско разследване. Право. Охранителна дейност. Политика. Военна кариера. Транспорт. Научни изследвания.. Хирургия.

Деца
Обикновено змиите са силни и дейни бебета и вроденото им любопитство много скоро се проявява. Те се включват във всичко и идва време, когато дори детската площадка не може да ги задържи. Палавниците все намират начин да се измъкнат от нея.
Детето–змия може да поднесе доста предизвикателства дори и за най–компетентните родители и сигурно ще прояви отмъстителност спрямо деца, които посягат към играчките му. Децата–змии са много добри ученици, техният остър ум и изключителен интелект им помагат да изпъкнат сред най–добрите в класа.

Родители
Змиите са добри родители. Бащите–змии учат децата си на уважение и чувство за отговорност и не ги разглезват излишно. Те са доста строги и понякога внушават страх. Усилията им да научат децата си за всичко от живота бива оценено по–късно – едва тогава, когато те самите имат деца – и тогава те са благодарни за бащиното ръководство
Жените–змии стават всеотдайни майки, чиито деца винаги се чувстват сигурни под нежната им закрила. Те ги даряват с подкрепа, насърчават ги във всичките им стремежи и са нежни и полезни в трудни времена. Когато поотрасне поколението, майката се превръща в разумен съветник и приятел.

8.12. Любов
Змиите изпитват нужда от постоянна изява на обич. Те трябва да бъдат обичани, за да покажат любовта си, след това са склонни да се любят в див захлас.
Змиите са верни и издръжливи любовници, които поставят щастието на партньора или партньорката на първо място сред приоритетите си и го доказват по много и приятни начини.
Мъжете–змии са внимателни и отзивчиви към жената, която ги разбира, но могат да бъдат и властни и да създават пречки на неподходяща партньорка
Жените–змии са силно индивидуалистични. Самоуверени и самонадеяни, понякога те стават тиранични и непоносими. Жената–змия има остър език и може да бъде брутално откровена с партньора си. Тя винаги се стреми да се наложи.
Домът на змиите обикновено е удобен, подреден и мебелиран с вкус, но те не се страхуват да се отделят от родното огнище, да се преместят на непознато място и да живеят временно извън дома си.
Змиите имат силно развит полов нагон, който може да бъде натрапчив. Тяхното любене е страстно, понякога дори диво. В секса или са всеотдайни, или изобщо не го правят!
Съвместимост: Змиите са съвместими с вълците и кълвачите (хората, родени между 19 февруари–20 март и между 21 юни–21 юли).

8.13. Здраве
Леденият темперамент на змиите предразполага към “замразяване” на емоциите, което, заедно с блокирането на енергията, причинено от стрес, може да доведе до нервни разстройства, стомашни язви, болки в червата и запек.
Хладната емоционална природа на змиите често се компенсира от повишен поток на полови и менструационни течности. Те са пълни със сексуална енергия, която, ако няма осигурен физически или творчески отдушник, може да причини проблеми в половата система.

8.14. Подходящ цвят: виолетов
Змиите се влияят от виолетовия цвят. Още от древността виолетовият цвят се свързва с религиозната преданост и духовните ценности, с магията и мистицизма, с романтиката и богатството. Виолетовият цвят е смес от червено и синьо. Червеният цвят, както видяхме, говори за енергичност и жизненост, докато синият е знак за състрадание и нежност. Виолетовият цвят обхваща и двете неща.
Тъмно виолетовият цвят е доста по–тежък и по–тържествен и внушава усещане за величие. Ако присъства в аурата на човека, той е признак за ясновидство, но може да е знак за ексцентричност и гордост, която прераства в надменност.
Ако в аурата на човека присъства виолетовият цвят, това е признак за мистични прозрения и самоувереност, в която липсва догматизъм.
Змиите се нуждаят от успокоителните лъчи на виолетовия цвят, който помага за възстановяване на вътрешното равновесие и облекчаване на ума и тялото, особено по време на стрес или униние.
Виолетовият цвят носи мир и спокойствие на духа и въздейства на човека да се включи в дейност, която носи хармония, а не е свързана с досадни задължения и затова не поражда тревога.
Музикален резонанс: Змиите са настроени на музикалната нота Си.

8.15. Благоприятни периоди
Най–добрите месеци на годината за змиите са 23 октомври–22 ноември, 19 февруари–19 април и 21 юни–21 юли.
Най–добрият ден на седмицата е вторник.
Най–добрите периоди на деня са от 5 до 7 часа и от 17 до 19 часа.

8.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание
Съзнателната цел на змиите е да задоволяват своите буйни желания, които изпълват живота им и пораждат най–упоритите им проблеми и тревоги. Задачата им е да осъзнаят, че личните желания трябва не само да бъдат контролирани, но и променени и извисени, а това може да се постигне само чрез даване воля на чувствата.
Вътрешното желание е да са в хармония с висшия си Аз, който ще ги доведе до разширяване на съзнанието. За целта трябва да елиминират всички неща, които не са им нужни за процеса на промяна и трансформация. Да пожертват част от желанията си и да проявят повече творческа активност е необходимо условие за намиране на истинския смисъл на живота.
Импулсът да проникнат в дълбините на всичко, което е около тях, което се намира в кръга им на осъзнаване, се възпира от желанието да намерят начини за разширяване на осъзнаването посредством преход от едно ниво на друго. И двата метода водят до развитие, но изискват някакви жертви. Както змията жертва кожата, която е носела в миналото, така от хората–змии се изисква да изхвърлят това, което в миналото са считали за съществено за своето развитие, и да продължат напред, запазвайки истински ценните неща.

8.17. Духовна алхимия
Както земята има нужда от вода, за да даде живот на семето, посадено в недрата £, така водата има нужда от земя, която да я задържи в прегръдките си, за да бъде използвана и да се реализира.
Змията и допълващата я противоположност – бобъра, се намират върху хоризонталната ос земя–огън на раменете на кръста в Колелото на земната магия, докато сьомгата и видрата (вода и въздух) са разположени на вертикалната ос. Всяка от тези групи се характеризира с решителност и целеустременост.
Змията се влияе силно от земята и водата, но се поляризира от огъня и се балансира от въздуха, което показва, че е необходима сила на волята и голяма решителност, за да се извиси духът над земята и да тръгне нагоре, през водите на емоциите и преобразуващия огън, към свободата на въздуха. Това е целта на пътешествието на всяка душа.

8.18. Предизвикателствата на живота

Змиите имат в живота си доста трудна за преодоляване задача. Често сякаш те самите предизвикват трудните обстоятелства и ситуации.
Моите учители ми обясниха, че става въпрос за следното: колективните ограничаващи фактори на миналите грешки, които понякога се развиват в продължение на няколко живота, излизат на повърхността, за да бъдат елиминирани в настоящето превъплъщение на змията. Тези предизвикателства идват от скритите нива на съзнанието и поставят пред човека страшно трудна задача, включваща неочаквани и драматични промени.
За коренните американци промяната е синоним на смъртта, защото промяната всъщност е смъртта на това, което си е отишло, и раждането на настоящото. Следователно опитът, изпитанията и кризите, които змиите преживяват, са техните точки за преориентиране. Всичко е с цел преодоляване на пречките, които са дърпали назад физическата, емоционалната и умствената им природа, за да може да продължи еволюцията на душата. В крайна сметка излиза, че само преодоляването на дадени прегради ще доведе до изкачване на по–високо ниво.
В някои културни традиции еквивалент на змията е скорпионът – животно, което се крие в мрака и ужилва, причинявайки рани. Скорпионът е бил символ на неразвитите качества на висшия Аз, за които споменах.
Трябва да култивира: Решителност. Съобразителност. Ловкост. Гъвкавост. Приспособимост. Творчески възможности.
Трябва да избягва: Егоизъм. Упорство. Надменност. Подозрителност. Ревност. Завист. Унило настроение.

8.19. Основна функция и жизнен път
Основната функция на змията е да разшири обхвата на осъзнаването си чрез елиминиране на всичко дребно и нужно и да постигне съюз и хармония с висшия Аз.
Сензитивността ръководи змиите в стремежа им да открият онези ръководни сили, които движат живота и да се възползват от тях по пътя си към духовно развитие. Латентните им способности, интуицията и творческите им умения, водещи до истинска реализация, започват да се развиват едва след като змиите се научат на самодисциплина и постигнат емоционална стабилност.
Това е пътят, който ни учи, че е необходимо да се жертва нещо ценно, за да се постигне друго, което има много по–голяма стойност. Той акцентира върху необходимостта от отказването от нещо, за да възникне по–добра перспектива, и върху необходимостта да вярваме в подсъзнателните сили, които са в състояние да направят живота по–добър.
Един от основните уроци по този път е осъзнаване на необходимостта от приспособяване.

8.20. Триграмата Идзин: Кун. Възприемчивата земя.
Хората, родени през Времето на мраза, се намират в западната посока на Колелото на годината.
Възприемчивата земя е подхранващата утроба. Тя символизира и подсъзнателния ум. Учи ни, че опитите да се постигне желаното по насилствен начин води до объркване и нестабилност. Успехът идва чрез спокойно отглеждане на семената, с постоянство и системни грижи. Всичко, което е скрито в отзивчивите недра на земята, трябва да излезе на повърхността, но в съответствие с природните закони. Семето трябва първо да се вкорени, после да покълне и да даде листа, след това да разцъфти и накрая да роди плодове. Нуждата от систематичност е урокът, който змиите трябва да усвоят.

8.21. Как да се отнасяме със змиите
Бъдете прями. Змиите не обичат увъртанията. Бъдете точни. Змиите ненавиждат дългите обяснения. Спазвайте обещанията си. Змиите ще се отдръпнат от вас, ако изгубите доверието им.
Не събуждайте гнева им. Въпреки че имат къса памет, змиите никога няма да забравят обидата.

Няма коментари: